Телескоп на NASA може да е засякъл „викове“ на звезди-зомбита

Телескопът NuSTAR на Националната космическа агенция (NASA) е засякъл странно сияние от високоенергийни рентгенови лъчи, които, според учени, може да са „викове“ на мъртви звезди, „хранещи се“ с материя от звездните си съседи, съобщава „Фокус“. „В изображенията на NuSTAR можем да видим съвсем нов елемент в центъра на галактиката“, казва Керстин Перез от Колумбийския университет в Ню Йорк, която е водещ автор на научния доклад за откритията, публикуван в журнала Nature. „Все още не можем да обясним напълно рентгеновия сигнал – това е мистерия. Трябва да се направят още изследвания“, добавя тя.
Центърът на Млечния път гъмжи от млади и стари звезди, малки черни дупки и други видове небесни тела, като всички те се намират около свръхмасивната черна дупка, наречена Стрелец А*. Изстреляният през 2012 година NuSTAR е първият телескоп, способен да заснеме ясни изображения на този регион чрез високоенергийни ренгенови лъчи. Новите снимки показват област около свръхмасивната черна дупка с широчина 40 светлинни години. Астрономите са изненадани от изображението, което разкрива неочакваното съществуване на воал от високоенергийни рентгенови излъчвания, които доминират над обичайната звездна активност. „Почти всичко, което може да излъчва рентгенови лъчи е в галактическия център“, обяснява Перез. „Областта е гъсто населена с нискоенергийни източници на рентгеново лъчение, но те са съвсем слаби при наблюдение с NuSTAR, а новите сигнали изпъкват.“
Астрономите имат четири потенциални обяснения за явлението, като три от тях са свързани с различни класове звезди. Когато звездите умират, не винаги изгасват тихо на нощното небе. За разлика от звезди като нашето Слънце, сблъскващите се звезди, принадлежащи към звездните двойки, са в състояние да изтеглят материя от съседите си. Този процес на „хранене“, който поражда сравнението със зомби, е различен в зависимост от вида звездата, но резултатът при всички случаи може да е изригване на рентгенови лъчения. Учените допускат, че три различни класа звезди може да са част от феномена.
Четвъртата хипотеза предполага, че източникът на високоенергийните рентгенови излъчвания може да не са звезди, а було от заредени частици, наречени космически лъчи. Възможно е те да се генерират от свръхмасивната черна дупка в центъра на галактиката при поглъщането на материя. Когато космическите лъчи взаимодействат с плътните заобикалящи ги газове, те произвеждат рентгенови лъчи.
Нито една от теориите обаче не съвпада с резултати от предишни изследвания, а това озадачава астрономите. „Този нов резултат само ни напомня, че галактическият център е странно място“, посочва съавторът Чък Хейли от Колумбийския университет. „Както хората се държат различно, когато ходят по улицата вместо в претъпканото в пиковите часове метро, така звездните обекти проявяват странно поведение, когато се намират близо до свръхмасивна черна дупка“.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също