Приключи регистрацията на партии и коалиции за изборите през октомври

от Теа Филова

[xyz-ihs snippet=“Adsense“]

22 партии и седем коалиции заявиха желание да участват в парламентарните избори през октомври тази година. Вчера изтече срокът, в който политическите сили можеха да внесат необходимите документи в Централната избирателна комисия, за да се включат в надпреварата за 240-те места в българския парламент.
Броят е изненадващо малък, предвид значителните облекчения, които приетият през февруари тази година нов изборен кодекс разпорежда. Депозитът за участие бе намален от 10 000 на 2500 лева, а изискуемите подписи на подкрепящите съответната партия или коалиция бяха редуцирани до 2500.
До 23 август ГД ГРАО на Министерство на регионалното развитие  трябва да извърши проверка и да се произнесе по редовността на подадените от политическите формации подписки, от което зависи участието им в изборната надпревара.
Независимите кандидати, внесли документи в ЦИК до този момент, са само четирима, но вероятно броят ще нарастне до изтичането на крайния срок на 25-ти август.  От благоевград за място в парламента ще се бори Никола Вапцаров, родственик на  големия ни поет Вапцаров.  В Бургас инициативен комитет е издигнал кандидатурата на Октай Енимехмедов, който опита да извърши покушение с газов пистолет срещу Ахмед Доган. констинбродският бизнесмен Благо Джиев ще се състезава самостоятелно, макар че е общински съветник от ГЕРБ. Станислав Иванов, син на хасковския кмет Георги Иванов, сащо се включва в надпреварата.

Според решения, публикувани на сайта и, Централната избирателна комисия е отказала регистрация на партия Другата България, тъй като не е представила списъка в подкрепа на регистрацията в структуриран вид на технически носител. Представеният технически носител съдържа сканирана подписка.

Две партии с име Българска комунистическа партия са подали документи в ЦИК.  Едната от тях е спазила формалните изисквания на закона. Другата, представявана от Крум Захариев, не е подала всички изискуеми документи. От ЦИК са дали срок за отстраняване на пропуските, но представителите на партията не са се съобразили с него.

Както и на предходните избори, гражданите ще могат да проверяват на сайта на ЦИК дали имената им не са включени в подписка на някоя партия или коалиция без тяхно знание.

снимка БГНЕС

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също