Оранжев код за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки е обявен в 6 области

Оранжев код за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки е обявен в 6 области на страната, в 19 области е обявен за жълт код. Това сочи справка на страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, предаде агенция „Фокус“. Оранжев код е обявен в областите София-област, Пазарджик, Враца, Плевен, Ловеч и Габрово. В тези области се очаква да се развие мощна купесто-дъждовна облачност, ще има интензивни локални извалявания, гръмотевични бури и условия за градушки. Предупреждението за жълт код важи за областите Видин, Монтана,София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Пловдив, Кърджали, Хасково, Ямбол, Стара Загора, Сливен, Бургас, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград и Шумен. Според прогнозата на НИМХ още през нощта над западните райони на страната облачността ще се увеличи. След пладне и до полунощ валежите ще се усилят, на много места в западната половина от страната ще са интензивни, придружени от гръмотевици. Ще има и градушки. Вятърът ще е слаб от запад-югозапад, но ще се усилва и променя посоката си по време на гръмотевичните бури. В Източна България ще се задържи предимно слънчево и горещо, а вятърът ще се ориентира от изток-югоизток и ще е до умерен. През нощта срещу сряда и там ще се развие купесто-дъждовна облачност, на отделни места ще има валежи и гръмотевици. 
Във връзка с обявените за страната предупредителни кодове за опасни явления Министерство на вътрешните работи припомня основните правила за безопасно поведение при обилни валежи и при гръмотевични бури. При наводнение специалистите от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” съветват незабавно да бъде подаден сигнал на тел. 112. 
Ако се намираме у дома, трябва незабавно да изключим газта и електричеството и да поставим на възможно най-високото място всички по-ценни предмети. Добре е да имаме предварително приготвена „чанта за оцеляване”, която да съдържа вода, консервирана храна, фенерче, ножовка, съдийска свирка, лични документи общи и специфични лекарствени препарати. Когато не сме в състояние да се евакуираме от сградата, за да защитим живота си е добре да се преместим на най-горните етажи или на покрива. За местонахождението си трябва да съобщим на тел. 112 или да известим близките и приятелите си. При невъзможност за евакуиране на животните, които отглеждаме, е желателно да отворим вратите на помещенията, в които са затворени.
Ако водната стихия ни завари извън дома и се намираме близо до корито на пълноводна река или в дере, незабавно трябва да се отдалечим и да застанем на най-близкото възвишение. Експертите съветват да не се застава под или над мостове, подлези, надлези и други обекти. Не трябва да се пресичат бързо течащи и залети площи, освен ако сме сигурни, че водата е до коленете ни. При предприемане на подобни действия е добре да има подсигуряване с помощно въже. 
От „Пожарна безопасност и защита на населението” напомнят, че водата от наводнените водоизточници е негодна за консумация. 
При гръмотевични бури, ако сте вкъщи или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра, видеокасетофона и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци. Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. Ако наблизо има сух предмет, седнете върху него. Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете, като плътно прилепите нозе. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Дръжте се на разстояние от съседа си. Ако сте на колело, слезте от него. Не се хващайте и не дръжте метални предмети, те привличат гръмотевиците. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения. 
Сред природата подходящи места за подслоняване са пещерите. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси. Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай че сте с лодка или сърф в морето бързо тръгнете към брега.

Агенция „Фокус“

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също