Европейският космически апарат Rosetta достига целта си

от Теа Филова

[xyz-ihs snippet=“Adsense“]

През това лято се твори история в космическите изследвания на нашата слънчева система – космическият апарат Rosetta на Европейската космическа агенция ЕКА  достигна комета  и започва да обикаля в орбита около нея, което се случва за първи път. Сондата се движи в пространството вече десет години, преминавайки около планетите по най-правилната траектория с най-подходящата скорост, за да се срещне с ледната маса на кометата 67P/ Чурюмов – Герасименко.  През изминалата седмица Rosetta зае позиция в близост до ледения къс и стана първия направен от човека обект, летял някога заедно с комета, като изпрати някои впечатляващи снимки и научни данни.

Снимките показват, че кометата е доста различна от това, което учените очакваха. Преди десет години телескопът Хъбъл засне отдалече 67P , тогава тя приличаше на смачкана футболна топка, което е почти нормална форма на “средностатистическа” комета. Камерите на  Rosetta показват една доста странна комета, която по форма видимо прилича на гумено пате.

Учените вече започнаха да създават теории защо има такава необичайна форма.

В момента Rosetta лети заедно с 67P в близост до Юпитер и ще продължи да следва кометата, която се доближава до вътрешната част на Слънчевата состема. Уредите на космическия апарат ще следят и документират как лед и  прах, от които се състои кометата, се загряват от топлината на Слънцето и така ще се получи по-точна представа за състава и процесите вътре. Анализът на данните ще помогне на експертите да разберат повече за състава на слънчевата система в по-ранни периоди.

В  момента Екипът за контрол на полета на Rosetta  извършва последни корекции на скоростта на сондата, за да се постигнат необходимите параметри за орбитален полет. Според изчисленията, в сряда, 6 август, ще бъде отбелязан “официалния ден на пристигането” на космическия апарат в точка от първата орбитална дъга /на около 100 километра от 67Р/, по която ще обикаля около кометата.

Ако всичко върви по план, през ноември 2014 година Rosetta ще спусне малък роботизиран всъдеход, наречен Philae, който ще кацне на  67P и ще предава снимки и данни от научни измервания от повърхността на кометата.  Инженерите от екипа имат много сложната задача да изберат най-подходящо място за кацане на всъдехода, за да не попадне в пукнатина или в облаци газ и прах при изпарения и да бъде невъзможно да изпълни мисията си.

Ако Philae успешно извърши това, което неговите създатели смятат, че може да направи, това  би било най-забележителното техническо постижение в космическите полети до сега.

Смята се, че кометите са останки от началото на образуването на планетите. има много учени, които считат, че кометите са донесли водата и градивните елементи на живота на ранната Земя.

Преди 4.60 милиарда години около слънцето  все още нямало планети, а вместо тях ледени комети и скалисти астероиди се въртели около нашата звезда. Затова експертите на EКA са на мнение, че ако успеем да научим от какво са съставени  кометите, имаме много по-добър шанс да разберем произхода и еволюцията на слънчевата система.

Името Розета се свързва с известния Розетски камък / плоча от вулканичен базалт, намерена през 1799 година близо до град Розета край река Нил/,  който се разглежда като ключа към разгадаване на цивилизацията на Древен Египет.

Може би Rosetta ще е ключ, който ще ни помогне да разкрием нашия произход.

Във вторник и сряда  euronews ще ни даде възможност да следим на живо пристигането на Rosetta до целта на нейната мисия .

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също