Как да почистим бижутата си в домашни условия

от Емилия Щерева

Повечето хора обичаме бижута, но за да им се радваме по-дълго време, е необходимо да се грижим правилно за тях. Бижутата трябва да се пазят и почистват редовно. Прибирайки се у дома е желателно да се свалят и приберат, като важно условие е жълтите метали да се поставят отделно от белите, в подходящи кутийки.

perlena_grivna   sedef   2per6

По-внимателно отношение трябва да имаме към перлите и седефа. За да удължим живота им, поставяйте ги в отделна кутия и задължително вътре трябва да има влажно парченце памук. Много хора не знаят, че носейки перли, те се овлажняват и от нас, но парфюм и друга козметика не бива да попада върху тях. Слагайте бижутата, които имат перли, едва след като приключите с макиажа.
Периодично почиствайте накитите си с вода и сапун, с помощта на мека четка. Веднъж или два пъти в годината ги почиствайте основно. В магазинната мрежа има и готова течност за почистване, но тя не винаги е ефикасна. Може да си приготвите и сами следната смес:

300 мл вода
1 супена лъжица течен сапун
1 супена лъжица веро /задължително без фосфати/
1 супена лъжица амоняк /може и за домакински нужди/

Всички съставки се кипват в подходящ съд, който след това се маха от котлона и в сместа се поставят бижутата /без тези с перли и седеф/. Ако замърсяванията са силни, може сместа да заври, заедно с бижутата вътре. След почистването се измиват с топла вода.
Блясъка на бижуто можем да върнем с помощта на натурално червило-гилза, но в никакъв случай химическо. Намазваме накита и с помощта на памук или мека памучна тъкан трием няколко минути, след което измиваме с топла вода и сапун.

При дълбоки драскотини, задължително се обърнете към бижутер – той ще ги отстрани и ще възвърне блясъка на вашата гривна, пръстен, колие или обеци.

[xyz-ihs snippet=“Adsense“]

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също