Д-р Станимир Хасърджиев: Има световен недостиг на ваксини

Има световен недостиг на ваксини и това е причината и за проблемите в България. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Той обясни, че ситуацията е притеснителна, но се очаква да се намери решение в близките месеци.
„Фабриките не могат да произведат ваксини, които са необходими за цялото световно потребление. От там е проблемът в момента. Затова фирмите се опитват да доставят количества, които са необходими, макар за кратки периоди, за да може по някакъв начин да се овладее въпросната ситуация“, каза Хасърджиев. Той допълни, че България е малък пазар и не е интересна за компаниите, но въпреки това някои от тях проявяват разбиране и полагат усилия да се подсигурят необходимите ваксини за страната ни. „Добре е да се намери удачен вариант както за държавата, така и за компаниите, за да може да се пазят най-вече децата, а и населението като цяло“, коментира Хасърджиев.
Той заяви, че новата методиката за финансиране на болниците трябва да се преразгледа, за да се оптимизира. Хасърджиев посочи още, че удовлетвореността на пациентите трябва да бъде основен критерий за оценка на здравната система.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също