Идея за нощен транспорт в София

Гражданската интернет инициатива „Спаси София“ излезе с предложение за нощен транспорт в София. Въпреки съмненията на будните младежи, които неуморно дават нови идеи за развитие на столицата, е възможно съвсем скоро идеята да бъде предложена на депутатите.

Идеята се оказва, че не е нова. През 2009 г. граждански организации настояват Столична община да въведе експериментално автобусно движение 24 часа от денонощието. Както всяко хубаво нещо, така и на това скоро бе сложен край. Като причина бяха изтъкнати загубите, но хората са убедени, че интересите на тогавашното правителство и връзките на някои представители на управляващата партия с таксиметровите компании, изиграват основна роля за прекратяването му.

Четирите момчета, поддържащи сайта SpasiSofia, са направили собствено проучване и дори са начертали карта, на която са изобразени шестте линии, по които да се движи нощния транспорт. Те обхващат цели 30 квартала и със сигурност ще помогнат на софиянци в малките часове на нощта да се прибират, без да се налага да използват услугите на таксита. Младежите предлагат и цена от 1,50 лв. за билет, с което да се оправдаят необходимите разходи.

Малко проучване показва, че в много европейски столици, включително и Скопие, има нощен транспорт. Във Варшава и Будапеща има 41 линии, Прага – 34, Белград – 27, Букурещ – 26, Виена – 21, Скопие – 9.

NightLines-986x1024

Много хора вече подкрепиха идеята в социалните мрежи и сайта „Спаси София“. Какво ще решат управляващите, остава да почакаме, за да разберем.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също