Залцбург въвежда забрана за просия

от Теа Филова

Управата на град Залцбург е решена да постави извън закона просията в много части в централната градска част, както и на пазари и гробища. Условията на забраната ще бъдат уточнени през втората половина на месец май.

Представителите на Консервативната народна партия (OVP) отдавна призовават за такава забрана. Наскоро и кметът на  Залцбург Хайнц Шаден /представител на  Социалдемократическата партия (SPÖ)/ каза, че той също подкрепя такова решение.

Регионалните закони в Австрия дават възможност общините да  налагат забрана за просия в определени райони и в определено време. Затова сега предстоят преговори между представителите на различните партии в общинската управа за кои части от града да важат ограниченията.

В пиковите часове около 150 просяци на ден са преброени в централните части на Залцбург. За сравнение, в Мюнхен, който има десетократно повече жители, наложената частична забрана е намалила  броя на просяците до около 50.

Все още не е уточнено как ще се постъпва с лицата, които не спазват забраната и дали онези, които им дават пари, също ще понесат някакво наказание.

Просяците са сериозен проблем за много австрийски градове.  В Тирол опитаха с пълна забрана, в Грац ограничават просията в определени части от града. Горна Австрия  се постара да забрани организираната просия. Всичко това се случва, въпреки че Конституционният съд на страната отмени категоричната забрана, като постанови, че просията е човешко право.

По информация на Федералната криминална служба на Австрия в страната има между  2000 и 2500  просяци и голяма част от тях са в столицата Виена. Румъния, България и Словакия са страните, откъдето пристигат най-много организирани просяци.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също