Ердоган е новият президент на Турция

[xyz-ihs snippet=“Adsense“]

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган спечели президентските избори още на първия тур с 52,1%, сочат резултатите от преброяването на 99% от гласовете, съобщи „Фокус“. Основният опонент на Ердоган, Екмеледин Ихсаноглу, е получил 38,8%, а за кюрдския кандидат Селахатин Демирташ са гласували 9,1% от избирателите. Според наблюдатели избирателната активност на първите преки президентски избори в Турция е около 70-75%. Право на глас във вота имаха 52,7 милиона души. Засега няма сигнали за съществени нарушения в изборния процес.
След като е бил информиран за резултатите, Ердоган се е отправил към историческата джамия „Еюп Султан” в Истанбул, за да се помоли, както са правили османските султани преди да се възкачат на престола.
Победата е личен триумф за Ердоган, който е на власт от 2003 година. По този начин настоящият премиер се нарежда сред най-емблематичните турски лидери, редом до основателя на Турция като модерна и светска държава – Мустафа Кемал Ататюрк.
Първите преки избори за президент на Турция са „много важно събитие” за страната. Това заяви Ердоган, когато гласува на изборите. „За първи път нашият народ избира президента си без посредник. Това е много, много важно събитие за политическата история на Турция”, заяви премиерът, след като заедно със семейството си пусна бюлетина в избирателна секция в Истанбул. Ердоган отново подчерта волята си да запази контрол върху властта в страната от поста на държавен глава, който в момента е с предимно представителна функция. „Избраният президент и избраното правителство ще вървят ръка за ръка, за да изведат страната до целите, поставени за 2023 година (100 години от създаването на Турската република) и 2071 година (1000 години от пристигането на турците от Централна Азия в Анатолия)”, заяви премиерът.
Победата на Ердоган предвещава разширяване на пълномощията на държавния глава, във връзка с което опонентите на Ердоган изразяват безпокойство, че Турция се движи към еднолична власт.
Ердоган, който е религиозен мюсюлманин, управлява Турция като премиер от 2003 година – период, в който той трансформира страната с проекти за модернизация, но също се сблъска с обвинения за постепенна ислямизация и потъпкване на гражданските права. Досега държавен глава бе избиран от парламента и през последните десетилетия има предимно церемониална роля. 
Въпреки това Ердоган, към когото неговите последователи се обръщат с прозвището „Султана”, показа ясно, че възнамерява да бъде президент, който упражнява реална власт. Неговата управляваща Партия на свободата и независимостта обеща да поиска промяна в конституцията, за да се дадат повече пълномощия на президента. Това ще даде на Турция президентска система, подобна на тази във Франция, вместо настоящата парламентарна демокрация. 
Опонентите на Ердоган го обвиняват, че подрива светското наследство на Мустафа Кемал Ататюрк, който положи основите на модерната държава върху стриктното разделение между религията и политиката.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също