Свържете се с нас

Новини

Епидемия от ебола грози света. Над 700 души починаха от вируса

Публикувана

на

Епидемията, предизвикана от вируса ебола в Западна Африка, е отнела живота на над 700 души, предаде Агенция „Фокус“, позовавайки се на изказване на Световната здравна организация.
Според организацията от началото на епидемията до 27 юли са заболели 1300 души, 729 от които са починали. В същото време епидемията се засилва, като само между 23 и 27 юли в Гвинея, Либерия, Нигерия и Сиера Леоне са били установени 122 нови случая. За същия период от болестта са починали 57 души.

Ебола е един от най-опасните и смъртоносни вируси, които са известни в момента. Симптоми за наличието му са силно главоболие, кървене от ушите и очите. Освен това, косата и ноктите опадват.

Ебола е група от 4 вируса (Ebola-Zaire, Ebola-Sudan, Ebola-Tai – познат и като Ebola-Ivory Coast и Ebola-Reston) от семейството Filoviridae. Към същото семейство спада и вирусът Marburg, но някои различия с Ebola го отделят от 4-те й вируса.

Вирусът причинява заболяване, известно като ‘Ебола хеморагична треска (Ebola Hemorrhagic Fever) или накратко Ебола (Ebola). От 2 до 21 дни след заразяването болният развива симптоми на треска, главоболие, обща отпадналост, възпалено гърло, мускулни и ставни болки. В изключително редки случаи заболяването преминава с тези грипоподобни симптоми. Счита се, че преболедувалите придобиват имунитет към вируса, който е причинил заболяването, но няма доказателства за това (до момента никой не се е заразил 2 пъти с Ебола). В огромната част от случаите обаче към горните симптоми се добавят вътрешни и външни кръвоизливи (хеморагии), увреждания на тъканите, шок и най-често смърт.

Добавете коментар

Продължете с четенето
Реклама
Коментирайте

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Популярни