Следващата рецепта, която ще ви представим е наистина уникално вкусна. Баницата е традиционно българско ястие и всяка истинска домакиня има свой начин за приготвянето й. Ние ще ви покажем рецепта за баница със спанак, любезно предоставена от нашите приятели GingerCookies!
Продукти:
1 пакет дърпани кори
за плънкатa:
пресен спанак (около 400 грама)
200 грама сирене
1 глава кромид лук
1 връзка пресен лук
1 пълна чаена чаша кисело мляко
2 с.л. брашно
1 ч.л. бакпулвер
4 яйца
сол и черен пипер на вкус
50 грама разтопено краве масло
за заливката:
100 грама прясно мляко
50 грама разтопено краве масло
1 яйце
1 с.л. брашно
сол на вкус
Сиренето се натрошава с вилица, лука (и двата вида) се нарязва на ситно и леко се запържва да омекване.
Продуктите (с изключение на тези за заливката) се смесват добре в голяма купа .
Тавата се намазва добре с мазнина (по избор-олио, зехтин или краве масло).
Взема се една кора и по цялата й повърхност се поръсва от плънката (без да се прекалява).
Кората с плънката се нагъва на хармоника и после се навива като охлювче.
Слага се в центъра на тавата.
После се взема втората кора, пак се слага плънка, отново се нагъва на на хармоника и се увива около средната кора.
И така до изчерпване на корите.
Получава се една страхотна дебела, вита баница.
Полива се с останалото разтопено краве масло.
После се смесват продуктите за заливката, баницата се полива и се пече до зачервяване на 200 градуса.