Вита нагъната баница със спанак

от Емилия Щерева

Следващата рецепта, която ще ви представим е наистина уникално вкусна. Баницата е традиционно българско ястие и всяка истинска домакиня има свой начин за приготвянето й. Ние ще ви покажем рецепта за баница със спанак, любезно предоставена от нашите приятели GingerCookies!

Продукти:

1  пакет дърпани кори

за плънкатa:
пресен спанак  (около 400 грама)
200  грама сирене
1  глава кромид лук
1  връзка пресен лук
1  пълна чаена чаша кисело мляко
2  с.л. брашно
1  ч.л. бакпулвер
4  яйца
сол и черен пипер на вкус
50  грама разтопено краве масло

за заливката:
100  грама прясно мляко
50  грама разтопено краве масло
1  яйце
1  с.л. брашно
сол на вкус

Сиренето се натрошава с вилица, лука (и двата вида) се нарязва на ситно и леко се запържва да омекване.
Продуктите (с изключение на тези за заливката) се смесват добре в голяма купа .
Тавата се намазва добре с мазнина (по избор-олио, зехтин или краве масло).

Взема се една кора и по цялата й повърхност се поръсва от плънката (без да се прекалява).
Кората с плънката се нагъва на хармоника и после се навива като охлювче.
Слага се в центъра на тавата.
После се взема втората кора, пак се слага плънка, отново се нагъва на на хармоника  и се увива около средната кора.
И така до изчерпване на корите.
Получава се една страхотна дебела, вита баница.
Полива се с останалото разтопено краве масло.
После се смесват продуктите за заливката, баницата се полива и се пече до зачервяване на 200 градуса.

подготовка баница

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също