Ангела Меркел ще извърви част от Камино де Сантяго в Испания

от Теа Филова

[xyz-ihs snippet=“Adsense“]

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заедно с испанският министър-председател Мариано Рахой възнамеряват в следващите дни да извървят част от известния път на поклонниците  „Камино де Сантяго“ (пътят на Свети Яков) в Северна Испания. Договарянето на среща между двамата лидери е в ход от известно време. Както съобщи представител на германското правителство, постигнато е съгласие тя да се състои в понеделник, 25-ти август, в Сантяго де Компостела в Галисия, северозападна Испания.
Преди това, в неделя, 24-ти август, Ангела Меркел и Рахой ще обуят спортни обувки и ще извървят три мили /около 5 километра/ от известния поклоннически път. Разходката им ще приключи с посещение във величествената романска катедралата в Сантяго де Компостела.
Наблюдатели коментират, че Меркел, като запален турист, няма да се затрудни да измине предвиденото разстояние. Рахой ще трябва да се постарае да поддържа темпото. Той, разбира се, има едно сериозно предимство – роден е в Сантяго де Компостела и познава отлично трасето.
Очаква се двамата лидери да обсъдят хода на преговорите за новата Европейска комисия. Внимание вероятно ще бъде отделено и на развитието на икономическата ситуация в ЕС, и по-специално на Испания, както и на отношенията между двете страни.
Разговорите Меркел – Рахой ще се проведат няколко дни преди европейската среща на върха на 30-ти август, където ще се преговаря за избирането на председател на Съвета на Европа, след като през юли съветът приключи без постигане на споразумение между участниците. Тези допълнителни преговори може да разчистят пътя за испанския министър на икономиката Луис де Гиндос за председател на Еврогрупата. кандидатурата му не е била официално издигната, но той очевидно има подкрепата както на Рахой, така и на германското правителство. В момента бившият министър-председател на люксембург Жан-Клод Юнкер е избран за председател на ЕК, а другите позиции в Комисията остават все още незаети.
Пътят на Свети Яков /познат като Камино де Сантяго/ е известен поклоннически маршрут, който тръгва от Франция и стига  до гроба на апостол Яков в град Сантяго де Компостела в Северозападна Испания. Дължината на трасето е около 800 километра и трябва да се измине пеша, с велосипед или на кон. Приема се, че маршрутът е преминат успешно, ако поклонникът е извървял 100 километра от него пеша или 200 километра с велосипед или на кон. Вярващите казват, че пътят минава точно под Млечния път и отразява енергията на звездите.
През различните години ел камино са преминали английският крал Едуард І, кралят на Йерусалим Жан де Бриен, Франциск от Ассизи, Ян ван Ейк, папа Йоан Павел ІІ, писателят Пауло Коельо и много други.
Камино де Сантяго е включен в списъка на обекти на световното наследство на Юнеско.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също