SMS-ите са по-романтични от телефонните обаждания

Изглежда модерното ухажване се характеризира с по-малко общуване лице в лице и цветя и с повече телефонна комуникация и мобилни приложения за запознанства, пише The Telegraph, цитиран от „Фокус“. Тази промяна предизвиква вълна от критики в последните години. Някои психолози определят изпращането на текстови съобщения и имейли като “мързеливо” и “неромантично”, но ново проучване предполага, че писането може да е по-подходящо от говоренето при изразяване на любовни чувства.
Алън Денис от Университета на Индиана и Тейлър Уелс от Калифорнийския щатски университет в Сакраменто, САЩ, са измерили психофизиологичните реакции на 72-ма студенти към различни средства за размяна на романтични съобщения. Учените са установили, че емоциите на хората, които изпращат романтични имейли са по-силни, а използваният език е по-въздействащ и по-смислен от този на гласовите съобщения.
“При писане на романтични имейли подателите съзнателно и несъзнателно добавят повече позитивно съдържание към посланието, може би за да компенсират невъзможността за предаване на гласова интонация”, посочват Денис и Уелс. По думите им имейлът дава възможност на изпращащия го да променя съдържанието, за да е сигурен, че е подходящо за ситуацията. При гласовите съобщения няма такава възможност.
Двамата изследователи смятат, че в процеса на редактиране на текстово съобщение или електронно писмо, подателят може да рафинира изразните средства и да увеличи шанса за положителен отговор. Телефонният разговор може да е по-персонално средство за комуникации, но рискът от погрешно изразяване е по-голям.
Екипът е измерил психофизиологичните реакции с помощта на сензори за кожа, поставени на лицата на доброволците, които са улавяли движения на мускулите, свързани с позитивни или негативни емоции. Датчици на краката пък са отчитали кога участниците в експеримента се изправят.
“Има много теории, според които имейлите и други комуникации чрез текст не са ефективни”, казва Денис. “Вероятно трябва да преосмислим стереотипните си схващания за имейлите и SMS-ите, като анализираме по-дълбоко физиологичните реакции на хората.”

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също