Йерарсите на Кипърската православна църква порицаха антиканонично решение

от Оля Ал-Ахмед

На 24 октомври 2020 г. архиереите на Кипърската православна църква, Лимасолският митрополит Атанасий, Кикският митрополит Никифор, Тамасосският митрополит Исайя ​​и Амафунтският епископ Николай, направиха съвместно изявление по въпроса за признаването на т.нар. Православна Църква на Украина от страна на Кипърския Архиепископ Хризостом II. Те призоваха Предстоятеля на Кипърската Православна Църква незабавно да оттегли антиканоническото си решение за вписване на името на главата на „ПЦУ“ Епифаний Доменко в Диптиха на Предстоятелите на поместните православни църкви.

В изявлението си архиереите отбелязваха, че произволното решение на Предстоятеля на Кипърската православна църква архиепископ Хризостом II да спомене разколника Епифаний Думенко като „Предстоятел на Украинската църква” е грубо нарушение на съборната, колективна и демократична структура на Кипърската православна църква.

Йерарсите на Кипърската църква обърнаха внимание на факта, че признаването на Епифаний Думенко от Константинополския патриарх Вартоломей за „Предстоятел на Украинската църква“ разклати единството на православните църкви и до днес то е признато само от Гръцката църква и Александрийската патриаршия. Всички останали Поместни православни църкви заемат отрицателна позиция по този въпрос. И както правилно и справедливо изтъкнаха архипастирите на Кипърската църква, по време на „интронизирането“ на гореспоменатия Епифаний не е присъствал нито един представител от Поместните православни църкви, независимо какво би означавало това. Основната причина, според епископите на Кипърската църква, е, че Епифаний Думенко изобщо няма канонично посвещение /хиритония/, тъй като идва от схизматичните разколнически групировки на Украинската църква.
Йерарсите на Кипърската църква основателно свидетелстват, че действието на Вселенския патриарх Вартоломей за предоставяне на „автокефалия“ на разколническите структури на Украинската църква е произволно, антиканонично и антицърковно деяние, тъй като Украинската православна църква принадлежи към юрисдикцията на Московската патриаршия. Поради този факт Руската църква в рамките на своето противопоставяне основателно прекъсна църковната комуникация с Вселенската патриаршия, както и с Гръцката и Александрийската църкви.
Вселенският патриарх, според кипърските йерарси, е действал по този въпрос едностранно и произволно, противно на свещените канони и църковната традиция. За съжаление този пример беше последван от Предстоятеля на Кипърската църква, игнорирайки и пренебрегвайки своя Свети Синод.
Йерарсите на Кипърската православна църква призовават своя Предстоятел, архиепископ Хризостом, незабавно да отмени антиканоничното и безправно деяние, обръщайки се към всички свои събратя-епископи на Кипърската църква, заедно да поискат свикване на извънредно заседание на Светия Синод, за да се разгледа този въпрос и да се вземе подходящото решение.
„Всичко гореизложено ние заявяваме с увереност в правотата му, осъзнавайки своята архиерейска отговорност и свещен дълг да опазим каноничния ред на Църквата, за да избегнем смъртния грях от разкола, тъй като според св. Йоан Златоуст „грехът от разкола не се отмива дори с мъченическа кръв“.

Руска Православна Църква

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също