Свържете се с нас

Любопитно

Модно ревю МИКТА в Дните на модата

Публикувана

на

МИКТА

На организираното от Посолството на Република Турция в сътрудничество с посолствата на Индонезия и Южна Корея модно ревю МИКТА (Мексико, Индонезия, Република Корея, Турция, Австралия), проведено на 19 септември 2019 г. в рамките на Дните на модата в София, представящия турската модна култура в многобройни модни ревюта в различни страни турски моден дизайнер Ахмет Йозджейхан ще представи Турция.

Модният дизайнер Ахмет Йозджейхан, чието име се чува често на международните модни ревюта през последните години, подготвя колекция, която ще бъде представена в Дните на модата в София. Миналата година в столицата на България – София, Йозджейхан представи последната си колекция пред над 400 изтъкнати гости, представители на политическите, бизнес и арт среди с две поредни специални ревюта. Основната цел на тези мероприятия, които се проведоха в сътрудничество и с гостоприемството на Посолството на Република Турция в София, бе да се изгради социокултурен мост между двете съседни държави. На това специално събитие, първо в историята на Републиката, присъстваха цар Симеон, царица Маргарита, съпругата на Президента и много изтъкнати гости, като представените колекции се обсъждаха продължително време в българската и турската преса.

За поредна година, модния дизайнер Ахмет Йозджейхан ще представи Турция със специална колекция в модно ревю организираното на 19 септември 2019 г. в Ефе хотел Маринела от посолствата на Турция, Индонезия и Корея в София, държави от международната платформа за междуконтинентално икономическо сътрудничество МИКТА (Мексико, Индонезия, Република Корея, Турция, Австралия). В своите модни предложения дизайнерът Ахмет Йозджейхан успешно съчетава близките десени и мотиви в дрехите на турския и български народ.

Микта Модният дизайнер Йозджейхан отправя следното послание: „Представянето на страната ни в международни инициативи се превърна в незаменима страст за нас. Сред облеклата, които сме подготвили за това голямото модно ревю провеждано в рамките на МИКТА, са сака със стари турски мотиви, кафтани с български бродерии и мотиви от древни монети, облекла от ръчно тъкани ленени платове, както и дрехи изработени от копринени материи. Специална част от колекцията представляват дрехи изработени от съживения от нас плат „Кунту“ тъкан на ръка в област Газиантеп. От прашните рафтове на историята извадихме на светло обречените на забвение културни ценности. Чрез модернизиране,  адаптирахме платовете и общите мотиви към 21-ви век. Днес, жените лесно могат да носят гореспоменатите модернизирани дрехи по всяко време на деня по целия свят. Накратко, благодарение на нашата култура, която е толкова богата на история, мога да кажа, че турската мода си има собствен език. От друга страна, съм изключително горд да представям страната си, националното ни знаме, както и  културните ценности на моят народ.“

Добавете коментар

Продължете с четенето
Реклама
Коментирайте

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Популярни