Корекция на гените лекува затлъстяване

Учени от Харвардския университет и Масачузетския технологичен институт (MIT) са открили, че малка промяна в ДНК води до метаболизъм, при който излишните мазнини се изгарят, пише „Фокус“. Въпреки че натрупването на излишни килограми се свързва най-вече с преяждане и липса на физическа активност, изследователите смятат, че гените играят критична роля за това дали мазнините се складират или използват като енергия.
Хора с висок индекс на телесна маса често имат версия на гена FTO, която е наречена “ген на затлъстяването”. Сега екипът от Харвард и MIT е открил, че “генът на затлъстяването” активира два други гена, които спират изгарянето на мазнини – процес наречен термогенеза. Най-важното е, че учените са доказали, че могат да изключат тези гени, използвайки нова техника за генна корекция, при която “лошият” ДНК код се отстранява и замества с правилната секвенция.
Изследователите смятат, че техниката може да предотвратява и дори да лекува затлъстяване при хората с дефектни гени и да намали ефектите от диета, включваща много мазнини. Във Великобритания 25 процента от пълнолетните хора са с наднормено тегло, което се равнява на 12 милиона души. За сравнение през 70-те години този процент е бил по-малко от три. Очаква се това съотношение да се увеличи до един от всеки трима души през 2030 и повече от половината население през 2050 година.
При новия метод в тялото се инжектира модифициран протеин, който отстранява определени части от ДНК. При тестове върху затлъстели мишки терапията е довела до редуциране на теглото и до устойчивост срещу богата на мазнини диета. Следващата стъпка пред учените е да адаптират метода за лечение на хора.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също