Изложба “Извикани от времето” на художника Йово Йовчев представя галерия „Финес”

от Оля Ал-Ахмед

На 02.10.2019 г. oт 19:00 часа галерия “Финес” открива изложба “Извикани от времето” на художника Йово Йовчев.

Йово Йовчев е завършил Националната Художествена Академия – София през 1989 г. със специалност живопис при проф. Добри Добрев. След дипломирането си художникът участва в многобройни изложби в страната и преподава живопис в Средно художествено училище по приложни изкуства в София.

От 1993 г. до 1996 г. живее и работи в Берлин, Германия, където организира и ръководи курс за деца по живопис към Българския Културен институт. През 1998 г. заминава за Испания, където взима участие в различни изложби в Мадрид, Авила, на остров Палма де Майорка.

Негови живописни работи има във фонда на Националната Хидожествена Галерия, в частни и публични колекции в страната и в чужбина. Освен  в страната художникът е правил самостоятелни изложби в Калифорния, САЩ (2002 г.), в Люксенбург (2001 г.), в Палма де Майорка, Испания (1999 г.), в Мадрид, Испания (1999 г.), в Женева, Швейцария (1993 г.), в Лозана, Швейцария (1992 г.). Участвал е и в редица сборни изложби както в страната, така и в САЩ, Испания, Германия, Франция и др.

Експозицията която галерия “Финес” представя на 02.10.2019 г. от 19:00 часа представя предимно рисунки, правени в последната една година, непоказвани досега, а също и живопис. Творбите са обединени в два основни цикъла: “Извикани от времето” цикъл рисунки върху нотни партитури, и “Вихър и баланс” цикъл черно-бели рисунки с туш.

Йово Йовчев обяснява своето решение и творчески подход по следния начин:

“Извикани от времето. Цикъл рисунки върху нотни партитури.

Създадох този цикъл, провокиран от няколко случайно попаднали ми стари нотни партитури. Привлякоха ме остарялата хартия като носител и нотното съдържание, което не умея да прочета като музикант, но реших да разчета и пренапиша като художник. Така от едни знаци и символи се родиха други. В този процес на пробразяване мога да оприлича рисунките на образи, принадлежали сякаш на друго време и проявили се, подобно снимки от отдавна заснет, забравен филмов материал в тъмната фото стаичка като отделни допуснати мигове от живота, които съм намерил като визия, воден от най-близкия до съзнанието ми сюжет.

Вихър и баланс. Цикъл черно-бели рисунки с туш.

Създадени в един привидно противоречив процес на интуитивно полагане на туш и последваща рисунка, и търсени като съдържание и хармония, този цикъл е своеобразен ин-ян синтез на дуалистичната природа, непрестанно притихваща и разбуждаща се, но единна в противоположностите на духовното и материалното. Опитах се да предам моя прочит, интерпретация на времето и живота като вечна река, течаща, винаги различна и една и съща, да потърся израз на сянката в светлината, покоя в танца, простотата в мъдростта, експозията в умиротворението, края в началото на пътя.

Към тези два цикъла рисунки добавям няколко живописни абстракции, като продължение на моите търсения в тази насока и кореспондиращи с намеренията и темите, предизвикали създаването им.”

Заповядайте да открием заедно тази великолепна експозиция под звуците на кавала на нашият специален гост, световноизвестният Теодосий Спасов!

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също