IT система вика прасетата в свинефермите по име за хранене

Свинският живот не е лесен. Когато дойде време за хранене в свинефермата нивото на стрес рязко се увеличава, пише „Фокус“. Изследователи от Института “Лайбниц” в Германия са убедени, че груповото хранене се отразява зле на животните. Учените разработват ИТ-система, която вика прасетата по име едно след друго за хранене. Технологията се основава на класическото кондициониране – форма на асоциативно учене чрез стимули, демонстрирана за пръв път от руския физиолог и психолог Иван Павлов.

По време на кондиционирането животните се научават да разпознават определен звук като сигнал за хранене. Когато го чуят, те се придвижват спокойно към хранилката – без стрес и без борба. Изглежда, че това дори им доставя удоволствие. “Най-важните ефекти на системата са предотвратяването на борбата за храна между прасетата и създаването на стимул за извършване на дейност”, обяснява ръководителят на проекта Кристиян Мантойфел.

Хранилката засича приближаването на животното чрез предавател на ухото му и изсипва фураж. Извикването на свинете за хранене не се извършва в случаен ред. Автоматизираната система наблюдава теглото, големината и поведението на всяко прасе. На базата на тези данни се определя “ранга” му в групата и мястото му на опашката за храна.

Изследователите очакват, че до две години фермерите ще могат да закупят съоръжението, като цената ще бъде между 800 и 1600 евро. Според Мантойфел инвестицията си заслужава. По думите му системата води по подобряване на здравословното състояние на животните. Федералното министерство на селското стопанство е убедено в предимствата на технологията и е финансирало проекта с 253 хиляди евро.

1 коментар

Milotinova St. Maria 10.07.2015 - 19:12

Това научно доказателство ли е, че и прасетата са с IQ по-голямо от някои представители на вида Homo sapiens :-))))

Отговори

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също