Ритъмът на България – Национален фолклорен събор за 4-ти път в Ловеч

от Оля Ал-Ахмед
Голямото фолклорно събитие – фолклорният събор „Ритъмът на България“ е включено в Културния календар на Община Ловеч, а организатори отново са Организаторите на събора – НЧ „Бяла Анаста 2016“ Ловеч, НЧ „ Напредък 1920 г.“ с. Баховица и Модна къща „Перлита“.
Тази година програмата ще е двудневна – на 27 и 28.09. 2019 в двора на Казармата.
Съборът ще започне с голям концерт на Гуна Иванова и ФФ Балкански огън при НЧ Бяла Анаста 2016 в петъчната вечер на 27.09 от 19.00 ч. След концерта публиката ще има възможност да поиграе хора на открито на поляната в Двора на казармата около голям огън – също като едно време на село на мегдана.
Ритъмът на България
Съботният ден е отреден на изпълненията на участници в събора от цялата страна. Все повече състави изявяват желание да участват в Ловешкия събор – 40 фолклорни формации за песни и танци са заявили участие тази година. Регламентът на събора определя участие на състави, без индивидуални изпълнители, за да има възможност за изява на по-голям брой участници. Съборът отново е без конкурсен характер. Амбицията на организаторите е в следващите издания да се развие и още едно направление – конкурс.
Вечерта в събота традиционно ще има надиграване на представители на танцовите формации-участници.
Официалното закриване на събора , връчване на Грамоти на всички участници и Концерт на гост-изпълнителя Христо Косашки е от 18.00 часа. По традиция съборът ще завърши с голямо общо хоро на гости, публика и изпълнители. Входът за публиката е свободен.

Поканата към всички гости на събора-любители на българския фолклор от цяла България и ловчалии, като символични домакини на събора, е по възможност да бъдат облечени в народни носии или елементи от носията. За гостите и изпълнителите се предвиждат хоротеки, забавни игри, демонстрации, през целия ден – всеки да се хване на хорото в общото веселие.
Да направим най-голямото хоро в Ловеч! Ловчалии – нека да покажем, колко сме много, колко обичаме българския фолклор! Малки и големи в народни носии да се хванем на хорото!
Сборен пункт: 27.09.2019 г, 19.00 часа в Двора на казармата в Ритъма на България два дни веселба, песни и танци!

Телевизия Европа и ТВ Зетра ще отразят провеждането на събора „Ритъмът на България“.

Официална програма:
27.09.2019
• 19:00ч. Откриване
• 19:30ч. Концерт на Гуна Иванова и НЧ Бяла Анаста 2016
• 21:00 ч. Хоротека
28.09.2019
• 10:00 ч. – 17:30ч. Изпълнения на участниците в събора
• 17:30ч. Надиграване
• 18:00ч. Концерт на Христо Косашки и НЧ Бяла Анаста 2016
ВХОД СВОБОДЕН

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също