Чудовищна черна дупка се събуди след 26 години

През последната седмица един от сателитите на Европейската космическа агенция (ЕКА) наблюдава извънредно силно излъчване на високоенергийна светлина, произведена от черна дупка, която поглъща материя от звездния си спътник. Рентгеновите и гама лъченията са знак за един от най-екстремните феномени във Вселената, какъвто са звездните експлозии и мощните въздействия на черните дупки върху заобикалящото ги пространство, пише „Фокус“.
За разлика от спокойния вид на нощното небе, което виждаме с очите си, високоенергийното небе е динамично светлинно представление от блестящи източници на лъчи, които променят яркостта си, било то през няколко минути или през няколко години и дори десетилетия. На 15 юни т.г. отдавна познат на астрономите източник на рентгенови и гама лъчи се завърна на космическата сцена. Това е V404 Cygni – система, състояща се от черна дупка и звезда, които обикалят една около друга. Системата се намира в Млечния път на приблизително 8000 светлинни години от Земята в съзвездието Лебед.
В този вид двойна система материята преминава от звездата към черната дупка и се събира в диск, където се нагрява и блести ярко, преди да изчезне в спиралата на черната дупка. Първите признаци за събуждането на V404 Cygni са забелязани от спътника Swift на Националната космическа агенция на САЩ (NASA), който е засякъл внезапен взрив от гама лъчи. Малко след това инструмент на японския модул на Международната космическа станция (МКС) е наблюдвал изригване от рентгенови лъчи в същата част на небето. Тези наблюдения са насочили вниманието на астрономите към явлението. Обсерваторията за гама лъчения на ЕКА е започнала да следи черната дупка на 17 юни.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също