Българи разработиха таблет за незрящи хора

от Валентин Начев

Bitlab е таблет, подходящ за незрящи хора, работещ посредством имитация на Брайловата азбука. Интересен факт е, че той е изобретен от български учени.

Кристина Цветанова от катедрата по Индустриално инженерство в Софийски университет поставя началото през 2012 година, когато студент с проблеми със зрението иска помощ от нея, за да се запише да учи. Трогната от случката, когато се прибира у дома, тя започва да търси в интернет повече информация за техническите средства, подходящи за слепи хора. С разочарование установява, че те струват хиляди евро и преводът е съвсем буквален и лош. Слави и Станислав, студенти в същия университет, помагат на Кристина да намери достъпна алтернатива и така се появява Bitlab. Повърхността на таблета е осеяна с малки балончета, който се появяват и изчезват, пресъздавайки Брайловата азбука. Той вече е изпробван в лаборатория и чака патент.

Изобретението е един от проектите, които френският вестник Le Monde избра за финалисти на изложението Hello Tomorrow Challenge, което се проведе на 25 и 26 юни в столицата Париж. Тримата българи получиха и редица международни отличия, с което прославиха страната ни за пореден път.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също