Бракът е по-полезен за мъжете, отколкото за жените

Отдавна се смята, че двойките, които живеят в условията на брачен благодат е по-вероятно да имат по-дълъг живот и по-малко емоционални проблеми, пише „Фокус“. Ново проучване предполага обаче, че жените имат малко полза от сватбения обет. Изследването на Лондонския университетски колеж, Лондонското училище по икономика и Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина е установило, че неомъжените жени не страдат от негативните здравословни ефекти, така както е при неженените мъже.
При жените на средна възраст, които никога не са сключвали брак вероятността да се развие метаболитен синдром – комбинация от диабет, високо кръвно налягане и затлъстяване, е същата като при омъжените жени. Проучването установява малко по-високи нива на биомаркера, който показва увеличен риск от дихателни проблеми, но въпреки това те са значително по-ниски от нивата при неженените мъже. Същото се отнася и за биомаркера за сърдечни проблеми, който е по-висок с 14 процента при мъжете, докато при жените отбелязва едва забележима разлика. “Животът без брак или партньорство е по-малко вреден за жените, отколкото за мъжете”, казва д-р Джордж Плубидис. “Оказва се, че бракът носи повече ползи за мъжете”.
Изследването е открило още, че разводът не оказва негативен ефект върху здравето както на мъжете, така и на жените, ако намерят нов партньор. При жените, които се развеждат в периода от средата до края на 20-те си години вероятността за метаболитен синдром е по-малка с 31 процента в сравнение с жените, които останат омъжени.
Екипът е анализирал информация за над 10 хиляди души, родени в Англия, Шотландия и Уелс през една и съща седмица на пролетта на 1958 година. Изследването е първото, което изучава връзката между семейния статус и здравето в средната възраст сред голяма извадка от населението, преминала през медицински прегледи.
Хари Бенсън от Меридж Фаундейшън отбелязва все пак, че в брака има нещо повече от здравословни ползи. “Смисълът на брака е да потвърди обещанието, което двойките поемат за собствената си стабилност и за ползата за децата”, казва той. Според мащабно проучване от 2011 година бракът намалява риска от преждевременна смърт с до 15 процента. Изследване от предходната година на Световната здравна организация пък установява, че семейният живот може да намали риска от състояния на безпокойство и депресия.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също