Балетът на Борис Ейфман за пръв път в България

от Оля Ал-Ахмед

За първи път в България балетът на световно известния Борис Ейфман ще представи постановката „Евгений Онегин“, която ще се състои за първи път в България – на 23 октомври в София, в зала 1 на НДК.

Балетът „Евгений Онегин“ е по едноименния роман в стихове на А. С. Пушкин. Музиката в постановката е необичайно, но умело съчетание на класически творби на Пьотър Илич Чайковски с рок музиката на Александър Ситковец.
Спектакълът е с безкомпромисна класа във всички компоненти – музика –  рок и класика, визия – авангардни костюми, ефектно осветление и мултимедия, блестяща, уникална хореография.  В балета „Евгений Онегин“, великият хореограф Борис Ейфман пренася героите на Пушкин в наши дни, в драматични и екстремни ситуации, в които старият свят се разпада, а животът диктува нови правила. „Този експеримент беше необходим за мен, за да си отговоря на въпросите –  Каква е руската душа днес? Запазила ли е идентичността и привлекателността си? Как биха могли героите от романа да променят съдбата си днес? „ споделя самият Ейфман. Изборът на романа в стихове, наречен „Енциклопедия на руския живот“ на А. С. Пушкин, не е случаен. Романът вълнува и днес с удивително точния архетип на руския характер за своето време, с поетичните образи на руската душа – загадъчна, непредсказуема и чувствена.
Борис Ейфман Балетния театър на Борис Ейфман е с 42 – годишна история. Световната критика  определя балета като „Уникален балетен театър, стил и вселена“, а  Борис Ейфман като „Страхотен театрален магьосник“ и „ Един от водещите хореографи в света за всички времена“. Трупата е с  гастроли по целия свят.
Борис Ейфман е роден през 1946 г. в Сибир. Завършва „Ленинградската консерватория“ /със специалност хореография/ и Академия на руски балет „Ваганова“, където 10 години работи като хореограф.

През 1977 г. сформира балетен ансамбъл, а след това създава и Театър на балета Борис Ейфман. Хореографът блестящо съчетава авангардните постижения на съвременния балет с академичното си образование в Руската класическа хореография и създава уникален стил в танцовото изкуство. „Това, което правя може да се нарече танц от емоции, свободен танц, нов език, в който са преплетени класика, модерн и много други неща“  казва  Ейфман.

Неговите артисти, които имаха само академично обучение трябваше да овладеят нов „танцов речник“.

Деца до 7 годишна възраст се допускат без билет и право на отделно място. Организаторите учтиво молят родителите/ придружителите/, да носят копие на акта за раждане на детето, съобщиха за drum.bg организаторите.

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също