Суперлуние тази вечер

от Теа Филова

На 12 и 13 юли в небето може да се наблюдава ярка голяма Луна.  Учените са нарекли това явление „суперлуние“. По време на него земният спътник ще бъде в най-близката точка до планетата ни – перигея.

Перигеят е най-близката точка до Земята, а апогеят е най-отдалечената. Разстоянието от Земята до Луната се променя от около  356 хил. до 408 хил. км. през лунния сидеричен месец (периода на въртене на Луната), който е с продължителност 27,3 дни.
Заради смущенията на Слънцето се наблюдават периодични изменения в орбитата на Луната.
Приливите се усилват по време на явлението суперлуние. Луната и Слънцето определят тяхната сила, но лунният прилив е около два пъти по-силен от слънчевия. Приливните въздействия изменят скоростта на въртене на планетата ни – при доближаване на Луната приливът се усилва, а Земята съвсем леко се забавя.
Суперлунието ще може да се наблюдава до ранните часове на 11 август, когато ще залезе спътникът и ще започне отдалечаването му от Земята. В нощта на 9 септември пълнолунието ще съвпадне с преминаването на Луната през перигея за последен път през 2014 г.
Американският астролог Ричард Нол за първи път описва това явление през 1979 г. Той е автор и на самия термин „суперлуние“.
Според учените „суперлунието“ се наблюдава приблизително веднъж на половин година. Но през 2014 г.  може да се наблюдава пет пъти, два от които – на 1 и 30 януари, вече отминаха.

снимка: National Geographic

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също