Балконите – нашите мини градини

от Теа Филова

Ако обичате цветята, но нямате градина, балконът е вашето място. От вас зависи да го превърнете в красиво кътче за кафе с приятели или релакс с книга в ръка.
Лятото не е време за зацветяване, но пък защо да не започнете подготовка отсега? Първо преценете кои цветя ще са най-подходящи за вашия балкон. Ако разположението му е на северната фасада и слънцето почти никога не го огрява директно, подберете видове, които се развиват добре на сенчести места. Такива са голяма част от листно-декоративните видове. Може да започнете с бръшлян,  повечето тропически растения също виреят добре поради равномерното осветяване. Опитайте с различните видове филодендрони. поставете до тях цъфтящите съкъзче, петуния, бегония, те ще имат красива листна маса, но ще цъфтят по-малко.

balkon2

При слънчевите южни и западни фасади, където температурите през летните дни  са доста високи, трябва да се насочите към светлолюбивите цветя . Ако харесвате кактуси, те се справят чудесно с топлината и сушата. Екзотични и издръжливи, многообразието при тях е впечатляващо.

balkon3

Ако бодливите растения не са вашият фаворит, може да изберете най-често срещаните петунии, мушкато, пламъче, циния. Те цъфтят през цялото лято и придават допълнителен колорит и уют на балкона.  Интересно решение може да са бегониите, каланхое, субтропичните хибискус, олеандър, бугенвилея и цитруси. Палми, фикуси, драцена биха  били чудесен акцент сред многообразието от цветове.

balkon5

Ако вашият балкон е на източната фасада, почти всички цветя биха били подходящи за него. Малките изключения са някои тропически видове /аспидистра, дифенбахия, спатифилум, някои папрати/. Може да изберете азалия, грамофонче, здравец, латинка, петунии, примула, съкъсче и ще имате  през цялото лято красиви и ярки цветове, които ще ви създават жизнерадостно настроение.

balkon6

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също