Торта „Гараш“ – вкусът на детството

от Емилия Щерева

За днес сме ви приготвили една страхотна рецепта за торта „Гараш“. Тя е на сладкарката Добринка Добрева с леки козметични промени от страна на Вероника от блога GingerCookies. Насладете се и вие!

torta_garash

Продукти :
за блатовете (6 броя):
10 белтъка
400 грама смлени орехи
300 грама захар
2 супени лъжици бяло брашно (с лек връх)

за крема:
300 грама краве масло (меко, не разтопено)
6 жълтъка
200 грама хубав шоколад
100 мл вода
100 грама захар
ванилия

Приготвяне на крема:
Да започнем първо с крема, за да може да се охлади добре и да се работи лесно с него, без да тече.
Сложете водата и захарта на котлона да образуват захарен сироп.
След като сиропът заври, натрошете шоколада и го сложете вътре, като не спирайте да разбърквате, докато се получи гладка хомогенна смес със сиропа.
Махнете сместта от котлона, изчакайте съвсем малко и прибавете по малко от сместта към предварително разбърканите (не разбити на пяна) жълтъци.
Добавяйте от шоколадовата смес към жълтъците и не спирайте да разбърквате.
Смесете всичко напълно.
Изчакайте сместта да се охлади и прибавете маслото и ванилията.
Разбъркайте добре и оставете крема в хладилник да стегне.
Отнема доста време и се налага да изчакате, иначе ще е течен.

Приготвяне на блатовете:
Разбийте с миксер белтъците и захарта на сняг.
Добавете орехите постепенно и разбърквайте с шпатула или лъжица, после прибавете и брашното и разбъркайте отново.
Изпечете 6 еднакви кръгли блата в подготвена намаслена и набрашнена или покрита с намаслена хартия за печене тава (диаметър около 27 см).
Ако изсипвате сместта със стандартен като големина черпак, долу горе 1 е достатъчен за един блат. Загладете сместта с лъжица.
Печете блатовете в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Изпичането става бързо, внимавайте да не ги прегорите.
Оставете готовите блатове да изстинат напълно и сглобете тортата, като се постараете да оставите малко повече крем за покриване на тортата.
Декорирайте с цели орехови ядки или с нещо по ваше желание.
Съхранявайте тортата в хладилник, ако е на топло вкусът й е различен.

Kolaj torta

Публикувайте коментар

* Попълвайки тази форма Вие се съгласявате с Политиката за поверителност на Drum.bg.

прочетете също