DRUM.bg

Новини

Влизането на България в Шенген е приоритет и на ЕС

Влизането на България в Шенген е приоритет и на ЕС
юли 24
12:30 2015

Министърът на външните работи Даниел Митов и върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини откриха годишната среща на министъра на външните работи с посланиците на Република България. По време на срещата министър Митов изтъкна, че присъединяването на страната към еврозоната остава приоритет за страната ни, съобщава „Фокус“. От своя страна Федерика Могерини заяви, че приемането на страната ни в Шенген, не е само приоритет на България, но и на ЕС. Гост на срещата бе и министър-председателят Бойко Борисов. Той изтъкна пред посланиците, че нашите загуби от стриктното спазване на санкциите на Европейския съвет генерира финансови загуби в България. „Имахме среща час и половина с г-жа Могерини. България се представя като един от най-големите и дисциплинирани членове на ЕС и НАТО. Винаги в годините назад, съм настоявал да съдите по делата на всяка държава, премиер и министър. Нищо по-добре от фактите не говори за една правилна политика. При един толкова многообразен парламент и съседи, в които се генерира нестабилност, е много важно България да бъде фактор на стабилност и компромис в региона. Всички знаем, колко трудно се прави правителство в Турция, всички знаем, че оттатък Черно море е Крим, Украйна“, заяви Борисов.
Премиерът изтъкна, че спазвайки общата воля на ЕС, България ще се нареди сред страните, които са приели трите основни инфраструктурни проекта.” Когато казахме, че спазваме стриктно третия либерализационен пакет, и спряхме „Южен поток“, партньорите от НАТО ни разбраха. България проявява лоялност и дисциплина и отива на пряка конфронтация с Русия. Натискът, който има от констрасанкциите е само в България“, каза още Бойко Борисов.
По отношение на политиката на ЕС по разширяване, министър Митов изтъкна, че ЕС никога няма да бъде завършен и цял без Западните Балкани.
„Знаете колко дълъг бе процесът на интеграция на България по пътя й към европейско членство. Критериите е ясно, че трябва да се покрият и да се извършват реформи. Виждате, че това се случва не само в една Република Македония, за която говорим напоследък и където процесите са доста динамични особено след последните събития. И в Сърбия, и в Албания, и в Босна и Херцаговина процесите са в различна фаза. Те се намират в различен момент от тяхното преструктуриране и реформиране, така че случай по случай се разглеждат отделните държави и се оценяват според своите постижения“, увери Митов.
Във връзка с това дали българското председателство на ЕС през 2018 година може да съвпадне с евентуално членство на България в Шенген, Митов посочи, че коментарите са много и вариантите също. „Нашият стремеж е България да стане член на шенгенското пространство възможно най-бързо. Когато става въпрос за отварянето на въздушните и морските граници, това може да се случи максимално бързо. Тръгне ли се на първата стъпка, всичко останало ще има и времева перспектива“, уточни Митов.
По време на годишната му среща с посланиците на Република България, Митов заяви още, че амбицията им е Източните Балкани да станат част от Европа, защото без тях тя няма да е пълна. Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини заяви, че сътрудничеството с България е ключово по тези въпроси за целия ЕС. Влизането в Шенген не е приоритет само на България, а и на ЕС. Всяко техническо решение до някъде има и политически мотиви“, уточни Могерини.
„България изпълнява всички Шенгенски изисквания. Разширяването на шенгенската зона би укрепило нашите граници. За да бъде постигната енергийна сигурност, е необходима диверсификация. Стремежът ни е осигуряване на успешен подход на ЕК към югоизточния регион“, обясни Митов. По думите му, са необходими решителни стъпки за развитието на нашия регион. „Разглеждаме южния газов коридор като ключов елемент от диверсификацията. България силно подкрепя изграждането на Европейски енергиен съюз. ЕС трябва да обърне приоритетно внимание на инфраструктурните проекти в югоизточния регион, да допринасят за диверсификация на източниците“, допълни Митов.

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Реклама

Хороскоп

Хороскоп за 20 ноември 2018
Хороскопи от astro5.net

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook