DRUM.bg

Новини

Великата китайска стена бавно изчезва

Великата китайска стена бавно изчезва
юли 01
10:21 2015

Приблизително 30 процента от построената по времето на династията Мин Велика китайска стена е изчезнала с течение на времето както под влиянието на атмосферните условия, така и заради безразсъдната човешка дейност, включително кражба на строителен материал, съобщава „Фокус„. Великата стена не е една хомогенна структура, но отделните й части се простират на хиляди километри – от Шанхайгуан на източното крайбрежие до Дзяюгуан в навяваните от вятъра пясъци на ръба на пустинята Гоби.
На места защитното съоръжение е разрушено до такава степен, че изчисленията за общата му дължина варират между 9000 и 21000 километра в зависимост от това, дали липсващите части се включват. Въпреки дължината си, стената не се вижда от Космоса, както често се твърди. Изграждането й е започнало през третото столетие пр.Хр., но приблизително 6500 километра са издигнати от династията Мин от 1368 до 1644 година, в това число най-посещаваните отсечки на север от столицата Пекин.
1900 километра от построеното по време на династията Мин са изчезнали през столетията, според материал на „Beijing Times”. Част от стената е станала жертва на ерозията, подпомогната от израстващата навсякъде растителност. „Въпреки че някои от стените са направени от тухли и камъни, те не могат да издържат на постоянното въздействие на вятъра и дъжда“, казва Донг Яохуи от Обществото на Великата китайска стена. „Много от кулите са се разклатили и могат да паднат при някоя от дъждовните бури през лятото“.
Туризмът и местните хора също за допринесли за разрушаването на най-дългата в света структура, създадена от хората. Бедните жители на съседните селища са взимали строителен материал от стената, за да построят къщите си. Наред с това парчета от стената, гравирани с китайски йероглифи, се продават за 4.80 долара.

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Реклама

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook