DRUM.bg

Новини

SMS-ите са по-романтични от телефонните обаждания

SMS-ите са по-романтични от телефонните обаждания
септември 04
15:47 2015

Изглежда модерното ухажване се характеризира с по-малко общуване лице в лице и цветя и с повече телефонна комуникация и мобилни приложения за запознанства, пише The Telegraph, цитиран от „Фокус“. Тази промяна предизвиква вълна от критики в последните години. Някои психолози определят изпращането на текстови съобщения и имейли като “мързеливо” и “неромантично”, но ново проучване предполага, че писането може да е по-подходящо от говоренето при изразяване на любовни чувства.
Алън Денис от Университета на Индиана и Тейлър Уелс от Калифорнийския щатски университет в Сакраменто, САЩ, са измерили психофизиологичните реакции на 72-ма студенти към различни средства за размяна на романтични съобщения. Учените са установили, че емоциите на хората, които изпращат романтични имейли са по-силни, а използваният език е по-въздействащ и по-смислен от този на гласовите съобщения.
“При писане на романтични имейли подателите съзнателно и несъзнателно добавят повече позитивно съдържание към посланието, може би за да компенсират невъзможността за предаване на гласова интонация”, посочват Денис и Уелс. По думите им имейлът дава възможност на изпращащия го да променя съдържанието, за да е сигурен, че е подходящо за ситуацията. При гласовите съобщения няма такава възможност.
Двамата изследователи смятат, че в процеса на редактиране на текстово съобщение или електронно писмо, подателят може да рафинира изразните средства и да увеличи шанса за положителен отговор. Телефонният разговор може да е по-персонално средство за комуникации, но рискът от погрешно изразяване е по-голям.
Екипът е измерил психофизиологичните реакции с помощта на сензори за кожа, поставени на лицата на доброволците, които са улавяли движения на мускулите, свързани с позитивни или негативни емоции. Датчици на краката пък са отчитали кога участниците в експеримента се изправят.
“Има много теории, според които имейлите и други комуникации чрез текст не са ефективни”, казва Денис. “Вероятно трябва да преосмислим стереотипните си схващания за имейлите и SMS-ите, като анализираме по-дълбоко физиологичните реакции на хората.”

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Реклама

Хороскоп

Хороскоп за 20 ноември 2018
Хороскопи от astro5.net

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook