DRUM.bg

Новини

Православният свят чества рождението на Пресвета Богородица

Православният свят чества рождението на Пресвета Богородица
септември 08
12:37 2015

Рождество Богородично, Малка Богородица или Рожен е църковният празник посветен на рождението на Богородица. Всяка година на една и съща дата – 8 септември Българската православна църква отбелязва този ден.
Счита се, че това е третият по големина празник от източноправославния календар. Той е посветен на Богородица и е сред 12-те най-големи религиозни празника почитани от църквата.
Родителите на Дева Мария – Йоаким и Ана, били вече престарели, но нямали деца. Смятайки, че греховете му са причина за бездетството им, Йоаким се отправил в пустинята, където се отдал на пост и молитва.
Жена му Ана пък, упреквайки себе си, се обърнала с гореща молитва към Бога да ги дари с дете, като му обрекла бъдещата си рожба. Внезапно й се явил Архангел Гавраил и й открил, че ще роди благословена дъщеря, чрез която целият свят ще получи спасение. Архангелът се явил и на Йоаким в пустинята и му съобщил за бъдещото рождение на Пречистата Дева.
Празнуват както църквите, така и манастирите носещи името на Пресвета Богородица. Православната църква приема, че на 9 декември станало зачатието на Света Ана, а девет месеца по-късно се родила дъщеря им, която по Божията повеля била наречена Мария.
На този ден жените измолват помощта на Богородица за раждането и отглеждането на децата си.
Богородичен хляб замесва всяка стопанка- домакиня, изпича го и раздава на всеки от семейството къс от него. Едно парче се дава на добитъка, а друго се нарича на къщата – да я пази Божията майка.
Българката не тъче и не шие между Голяма и Малка Богородица (15 август и 8 септември), за да не боледуват децата й. В дните между двата големи празника не е забранено да се погрижиш за градината и дворът си.
В някои краища на България, именно на Малка Богородица се правят съборите, играят се хора, пеят се песни, прави се курбан – в името на Богородица се коли жертвен овен в отделните региони.

„Фокус“

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Реклама

Хороскоп

Хороскоп за 19 октомври 2018
Хороскопи от astro5.net

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook