DRUM.bg

Новини

Православният свят чества рождението на Пресвета Богородица

Православният свят чества рождението на Пресвета Богородица
септември 08
12:37 2015

Рождество Богородично, Малка Богородица или Рожен е църковният празник посветен на рождението на Богородица. Всяка година на една и съща дата – 8 септември Българската православна църква отбелязва този ден.
Счита се, че това е третият по големина празник от източноправославния календар. Той е посветен на Богородица и е сред 12-те най-големи религиозни празника почитани от църквата.
Родителите на Дева Мария – Йоаким и Ана, били вече престарели, но нямали деца. Смятайки, че греховете му са причина за бездетството им, Йоаким се отправил в пустинята, където се отдал на пост и молитва.
Жена му Ана пък, упреквайки себе си, се обърнала с гореща молитва към Бога да ги дари с дете, като му обрекла бъдещата си рожба. Внезапно й се явил Архангел Гавраил и й открил, че ще роди благословена дъщеря, чрез която целият свят ще получи спасение. Архангелът се явил и на Йоаким в пустинята и му съобщил за бъдещото рождение на Пречистата Дева.
Празнуват както църквите, така и манастирите носещи името на Пресвета Богородица. Православната църква приема, че на 9 декември станало зачатието на Света Ана, а девет месеца по-късно се родила дъщеря им, която по Божията повеля била наречена Мария.
На този ден жените измолват помощта на Богородица за раждането и отглеждането на децата си.
Богородичен хляб замесва всяка стопанка- домакиня, изпича го и раздава на всеки от семейството къс от него. Едно парче се дава на добитъка, а друго се нарича на къщата – да я пази Божията майка.
Българката не тъче и не шие между Голяма и Малка Богородица (15 август и 8 септември), за да не боледуват децата й. В дните между двата големи празника не е забранено да се погрижиш за градината и дворът си.
В някои краища на България, именно на Малка Богородица се правят съборите, играят се хора, пеят се песни, прави се курбан – в името на Богородица се коли жертвен овен в отделните региони.

„Фокус“

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Реклама

Хороскоп

Хороскоп за 10 декември 2018
Хороскопи от astro5.net

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook