DRUM.bg

Новини

Отлагат повишаването на цената на тока

Отлагат повишаването на цената на тока
юни 22
19:37 2015

Ценовият модел на КЕВР за определяне цената на тока, който трябваше да влезе в сила от 1 юли най-вероятно ще бъде отложен. Това каза на брифинг в парламента заместник-председателят на НС Димитър Главчев след среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и представители на парламентарните групи в парламента във връзка с повишаването цената на тока. Главчев заяви, че ще бъдат предложени законодателни промени, които да отложат във времето влизането на ценовия модел на тока. Това, което е постигнато като решение е да се разгледа проект за решение, представен от Комисията за наблюдение на КЕВР. По думите му, Комисията ще излезе със свой доклад с проект за решение, който веднага след като бъде проведено изслушването да бъде разгледан. Главчев уточни, че в рамките на това изслушване, ще се разбере какво са имали предвид комисарите, като са предложили ценовия модел от 1 юли. Той бе категоричен, че с проекта за решение ще имат възможност да им предоставят възможности за реакция, така че това, което те предлагат да е най-благоприятното за всички български граждани, както и за бизнеса.
От пресконференцията стана ясно още, че в сряда депутатите ще изслушат КЕВР на редовното си пленарно заседание, съобщава „Фокус“.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подчерта пред журналисти, че трябва да е ясно, че цената на тока зависи изцяло от КЕВР, която е независима и обективна. Петкова уточни, че няма основание да се притесняваме по отношение на решението на комисията. По думите й, не може да има вмешателство от страна на когото и да било в решенията на комисията. Петкова бе категорична, че действията, които са предприели са бързи и адекватни. Тя припомни, че след заседанието при премиера са излезли с решение да бъдат оптимизирани с 10% административните разходи за следващите 3 години, но това не означава съкращение на персонала, а разходи, свързани с командировки, горива, поддръжка на автомобили и т.н. Петкова уточни, че се прави анализ, който ще даде ясна картина за това къде би могло да се намери някакъв буфер и къде да се оптимизират разходите. По думите й, КЕВР може да разясни и обясни какъв е финансовият модел, какви са спецификите по отношение на него, но по отношение на политиките и реформите в сектор „Енергетика“, естествено това е ангажимент на изпълнителната власт. Петкова заяви, че това, което очакват да даде като резултат проверката от Агенцията за държавна финансова инспекция е на първо място да се види каква е действителната картина в този сектор. По думите й, никой досега по никакъв повод не е влизал и проверявал конкретно разходите за тези инвестиции, а тези инвестиционни разходи на практика са основанието за определяне на съответните цени.
Депутатът от ПГ на БСП лява България Жельо Бойчев заяви, че изслушването на КЕВР в НС няма да реши нито един от проблемите в българската енергетика и като представител на ПГ на БСП лява България не се е присъединил към този консенсус, който е бил представен за стъпки, които трябва да направи НС в следващите дни. Бойчев подчерта, че счита, че това е един изключително панически опит да се прехвърли отговорността на НС и да се размие отговорността за решението за увеличение цената на тока през следващия регулаторен период. По думите му, в НС има Комисия по енергетика, Комисия за наблюдение на работата на КЕВР, както и специална Временна анкетна комисия за установяване състоянието на българската енергетика, а това са достатъчно комисии, които работят по тази тема. Според него, целта е да се направи едно формално изслушване на Комисията и да се поиска по този начин да бъде прехвърлена отговорността за увеличението цената на тока на българския парламент и да се избяга от отговори на въпроси защо липсва политика в енергетиката и стратегия за управление. Бойчев призова министъра на енергетиката да извади на светло всички договори и собственици, които имат отношение към ВЕИ-та. Според него, нищо няма да се промени за един месец, дори тази наредба, която е отговорност на МС, на министъра на енергетиката и министъра на икономиката, няма да може да се нотифицира в ЕК. Бойчев настоя да се извадят и споразуменията с американските централи, тъй като народните представители от БСП няколко пъти са искали информация за споразумението. По думите му, ПГ на БСП ще настоява абсолютно всичко да бъде извадено на светло и на масата, за да престанат спекулациите и да е ясно кой зад какво стои, както и за това кой носи отговорност през всичкото това време, когато сме станали до „бум” на присъединяване на електроенергия от възобновяеми енергийни източници в нарушение на процедурите и закона.

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Реклама

Хороскоп

Хороскоп за 21 октомври 2018
Хороскопи от astro5.net

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook