DRUM.bg

Новини

Осъдиха „Технополис“ за нелегално използване на музика

Осъдиха „Технополис“ за нелегално използване на музика
юли 30
15:10 2015

Търговска верига „Технополис“ и фирма „Ефект – 3“ ООД, чиято собственост са Bar & Dinner „Марайа Фюжън“ и „Марайа“, както и хотел „Гранд Виктория“ в Слънчев бряг, ще трябва да заплатят обезщетение, тъй като са пускали музика в търговските си обекти, без да са уредени авторските права. Това реши Софийски градски съд в две отделни свои решения, които не са обжалвани от двете фирми, съобщиха от Сдружение „Музикаутор“, цитирани от „Фокус“.

„Все още много собственици на заведения и търговски обекти нарушават закона, защото не са запознати с регулациите по отношение на авторските права. „Технополис“ и „Ефект – 3“ ООД, обаче, са големи ползватели и за тях не може да има извинение. Живеем в държава – част от Европейския съюз, в която правата на авторите са уредени в Закона за авторското право и сродните му права, и всяка фирма трябва да се съобразява с тях“. Това изтъкна изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров по повод решението на съда. Той информира, че Музикаутор има активна политика за водене на съдебни дела срещу некоректни ползватели и в частност – фирмите, опериращи на територията на страната, които имат заведения и търговски обекти.

Основната цел на сдружението е да припомни на тези фирми, че трудът на авторите, чиято музика привлича и задържа клиентите, също трябва да бъде възнаграден и че това е гарантирано от закона. Неотдавна бяха санкционирани и заведения в Кюстендил поради същата причина. И тогава Музикаутор припомни, че уреждането на авторските права по законен ред е най-добрият и същевременно най-евтин начин за ползване на музикални произведения от бизнеса. Всеки ползвател може да използва музика от целия световен и местен репертоар, като сключи договор с Музикаутор за авторските права и с Профон – за изпълнителските и продуцентските. Заедно с това членовете на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите могат да се възползват от допълнителна браншова отстъпка в размер на 50%.

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Реклама

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook