DRUM.bg

Новини

Непълнолетните майки с детски надбавки само в натура

Непълнолетните майки с детски надбавки само в натура
юли 15
16:32 2015

Малолетните и непълнолетните майки ще получават детски надбавки от държавата само в натура, предава Агенция „Фокус”. Това приеха народните представители при гласуването на второ четене на промените в Закона за семейни помощи за деца.
С така приетата редакция вместо едномесечните надбавки в паричен размер, малолетните и непълнолетните майки ще получават памперси и храни. Помощта в натура се предоставя под формата на стоки и/или услуги за детето в съответствие с индивидуалните му потребност, оценени от Дирекция „Социално подпомагане”, в случай, че родителите или лицата, получаващи семейната помощ, не полагат грижи за детето/децата си или семейната помощ не се използва по предназначената за детето или децата.
Тази промяна е част от ключовата реформа на вицепремира Ивайло Калфин за насърчаване на отговорното родителство и пресичане на злоупотребите с помощи. Тази промяна в закона ще влезе сила от 2016 година.
Пред журналисти в парламента заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров разясни, че основният аргумент за тази промяна е да няма злоупотреба с получаването на семейните помощи. „Основната цел е те да отидат директно към детето, за което са предназначени в случаите, когато семейството трайно не полага грижи за детето и когато не съдейства на органите по закрила на детето при мерки по закрила в семейна среда и разбира се, най-новият акцент, е свързан със случаите, когато майката, която е родила детето, е непълнолетна”, обясни Лазаров.
Освен това майките-студентки ще получават еднократна помощ на два транша – половината пари ще се дават при раждането, а останали при записване на нов семестър.

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Реклама

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook