DRUM.bg

Новини

Малтретират български гражданин на летището в Бейрут

Малтретират български гражданин на летището в Бейрут
август 14
12:54 2017
На 11 август 2017 г. в Бейрут, Ливан, абсолютно неправомерно и без никаква причина, е бил задържан българският гражданин – режисьорът Юсеф Ал-Ахмед. Младежът е имал отдавна закупен билет с гръцката компания Aegean Airlines по маршрут Бейрут–Атина-Москва. С него от ливанската столица с работна виза за Русия и работен договор с телевизия Russia Today е трябвало да излети братовчедка му – инвалид, с един неподвижен крак и патерици и още двама – момче и момиче, също назначени официално на работа в една от водещите руски медии. На летището в Бейрут ги спират. Изведнъж на цялата група им съобщават, че не могат да ги качат в гръцкия самолет, тъй като междувременно е излязла наредба, че сирийски граждани нямат правото да се намират на територията на Гърция транзит, ако няма транзитни визи. Да, обаче никъде в сайта на авиокомпанията, от която са закупени онлайн билетите, това не е посочено и никой от авиокомпанията не си е направил труда да предупреди пътниците за това, преди да закупят билетите.
След като биват спрени на летището в Бейрут, българският гражданин Юсеф Ал-Ахмед намира представителя на авиокомпанията и го моли за съдействие. Младежът посочва на баджа си, който показва, че именно той е представителя на авиокомпания Aegean Airlines, и му обяснява най-спокойно, че е българин, български гражданин – гражданин на страна членка на ЕС и никой няма правото да му забрани да се качи в гръцки самолет с български паспорт, тъй като ние сме с безвизов режим със съседна Гърция. На всичкото отгоре той е дошъл по същия маршрут. Юсеф настоява да се качи сам със закупеният си билет, тъй като има пълното законно право на това, а на останалите да им бъдат върнати парите. Служителят на авиокомпания Aegean Airlines, който бил местен ливанец, поискал паспорта на младежа. След като дълго го премятал пренебрежително, му казал : „ Ей, сирийско долно куче! Я не се прави, че не знаеш арабски и че нямаш сирийско гражданство! Няма да те пусна в тоя самолет, нещастник сирийски такъв!“ И му прибира паспорта в джоба си. След броени минути лицето, официален представител на гръцката авиокомпания Aegean Airlines, извиква 15 полицаи от най-различни подразделения – гранична , военна полиция , службите за сигурност и др. Те, без никакви основания, арестуват българския гражданин Юсеф Ал-Ахмед и го тикат в стая за разпит при офицер, който категорично отказва да говори на английски, тъй като не говорил английски и настоява разговора да се провежда на арабски. През цялото това време не му връщат паспорта. Междувременно самолета е излетял за Атина. Билетите изгарят. Докато се води разпита на българския гражданин, той понася един куп обиди и подигравки за това, че е от сирийски произход, след което офицера си позволява да пише нещо на ръка на страниците на паспорта му.
Близките на младежа звънят за помощ в Българското посолство в Бейрут. Гласът на дежурния любезно отговаря , че „днес е петък, почивен ден и посолството не работи“. Да, но консула е длъжен да е на разположение 24 ч при такива екстрени ситуации, особено в страна като Ливан. След като няколко души звънят с апел за помощ, мъжки глас от българското посолство дава телефон на който с SMS да пратят телефона на задържаното лице. Така никой обаче и не идва на помощ от посолството ни в Бейрут, нито влизат във връзка с младежа. След цяла нощ малтретиране и дискриминиране на българския гражданин на сутринта той е бил пуснат. Налага се цялата група от 4 човека да купуват наново билети за Москва през Катар, Доха на безумно скъпа цена и по безумен маршрут, за да стигнат до руската столица, където българският младеж е студент 3 година режисура, а тримата младежи – сирийци са официално назначени с трудов договор на работа в телевизия „Русия днес“.
„Бих искала от тази трибуна да уведомя всички заинтересовани институции, че са налице няколко нарушения с български гражданин – от страна на служил на гръцката авиокомпания Aegean Airlines и ливанските служби, включително и нарушения на човешките права! Незаконно задържане, многобройни обиди засягащи националната принадлежност, пренебрежително отношение към гражданин на страна членка на ЕС. Кой ще поеме отговорността за загуба на над 4 600 долара за самолетни билети и за огромния преживян стрес на тези младежи?!? Морален и материален ущърб! Кого да съди българският режисьор, живеещ в Москва – Юсеф Ал-Ахмед?“, разтревожено пита журналистът Оля Ал-Ахмед.
Материалът по тази статия е изцяло взет от личния профил на Оля Ал-Ахмед в социалната мрежа Facebook.

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Реклама

Хороскоп

Хороскоп за 10 декември 2018
Хороскопи от astro5.net

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook