DRUM.bg

Новини

Легендата Янка Танева празнува своя 88-и рожден ден

Легендата Янка Танева празнува своя 88-и рожден ден
септември 22
12:36 2015

Късното лято на 1951 година. Една млада и елегантна за времето си жена се отправя за столицата, от малкото бургаско село Каблешково. Причината – конкурса за попълване на хоровия състав на новосъздадения Държавен ансамбъл за народни песни и танци на Филип Кутев. До сетния си час тракийската певица Янка Танева – най-ниския контраалт на България, ще помни този ден. Съдбовен за самата нея и за семейството, съдбовен и за ансамбъла – сдобил се с една колоритна певица, носеща дъха на Тракия. Тя р изпяла най-трудните и ниски партии в хора на знаменитите песни „Лале ли си, зюмбюл ли си“, „Полегнала Тодора“, „Мене ли любиш любе“, „Велина буля думаше“ и много други, станали достояние на целия свят. Родена на 17 септември 1927 година в с. Каблешково, Бургаски окръг, Янка Танева, естествено, става притежател на песните на своя роден край, припявала по седенките и дългите зимни вечери около семейното огнище с гласа на майка си и баба си, на лелите си и целия й пеещ род, за да се превърне в емблемата на Държавният ансамбъл за народни песни и танци София. Аплодирана е от Москва до Копенхаген, от Ню Йорк до Токио, от Варшава до Делхи. Обиколила целия свят с майчините песни. Песни, изпяти през сълзи през не лекият и живот, но винаги горда и за пример и в живота и в творчеството си.

yanka taneva 2

„Спомням си като днес – потъва в спомените си певицата – конкурса в ансамбъла. Пристигнахме с мъжа ми Таньо на конкурса. Качихме се на етажа на ансамбъла, а вътре се чуваха песни ту от Добруджа, ту от Тракия, от Пирина и Шоплука. Журито внушително – Филип Кутев, художникът Илия Бешков, писателят Осинин. По едно време чувам някой пее със такъв висок звънлив глас. Изтръпнах, за миг да тръгна. Казвам на мъжа ми: „Таньо, давай да се връщаме на село, виж тук какви вземат – с тънки гласове. А мене с мойта „бурия“ кой ще ме слуша?!“ А съпругът й сърдито отвръща: „Влизай, ще се явиш, пари сме давали до тука, поне да те чуят, пък каквото стане…“, заповядва почти той. „Влязох!“, продължава разказа си Янка…“и помня целия диалог от изпита с Филип Кутев: – От къде си момиче, колко песни знаеш?, пита Кутев. – От Каблешково съм, зная над 200 песни, отговаря плахо младата певица. – Айде почвай с бавна- обажда се писателят Осинин и запява като ясно слънце се огрява залата, Филип Кутев става от стола и слуша прав.Редят се една след друга песните: „Отдолу идат кърджалии“, „Бойна на порти седеше“, „Яз не съм дошел, Марийке“. -Браво бе дете!, отсича и художника Илия Бешков. Какъв глас, какво чудо, а Филипе?! – обръща се възторжен към Кутев. След което Филип Кутев започва да препитва музикалните способности на Янка Танева. Натисна произволен тон на пианото, разказва Янка- и аз без да знам кой е, изпявам дебело „дооо“, а Филип Кутев се засмя и вика в присъщия си стил, бащински: – Мо ти и ноти си знаяла, мо…Бреееей! И така от есента на 1951 година Янка Танева е в основния състав на Държавния ансамбъл за народни песни и танци. И години по-късно, в разговор с Филип Кутев, певицата ще му признае, че много се е страхувала заради „дебелия“ си глас и почти си е тръгнала, като слушала сопраните. Великият композитор, отново в негов стил и като баща ще й каже кротко, гледайки я със сините си очи: – Не е трябвало да те е страх, къзъм. Мен точно ти ми трябваше, тебе търсих.

yanka taneva 3

Без да прекъсва кариерата си, останала вдовица на 27 години, Янка Танева отглежда и двете си деца Иванка и Юри, винаги точна и прецизна на концерти, записи и турнета. И до днес е такава – пряма, твърда и непоколебима в отношенията си с хората. – Случвало се е преди излизане на сцената, рева рева, сама в гримьорната, не от слабост, а да ми олекне и излизам да пея, усмихната все едно светът е мой – така ме учеше майка ми – да бъда честна и горда. Пеех песните си през сълзи и ги отправях като молитви към Бога. Да ми даде сили да оцелея заради децата си, заради песните, заради мен самата. Чуйте само „Бойна на порти седеше“ и ще се уверите че това е не песен, а симфония, изпълнена с чувство и професионализъм, с глас от който настръхваш и се чудиш, как е възможно да е толкова уникален народа ни. Замислен, завладян от песента припяваш и ти: „Бойна на порти седеше и към гората гледаше и на Росена думаше: Росене, Росен войводо…“

ЯНКА ТАНЕВА – НАЙ- НИСКИЯ КОНТРААЛТ , ГОРДОСТТА НА КАБЛЕШКОВЦИ И, ЕСТЕСТВЕНО, ЕДНА ОТ ГОЛЕМИТЕ ПЕВИЦИ НА БЪЛГАРИЯ!

АВТОР: ДОБРИН ДОБРЕВ

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Реклама

Хороскоп

Хороскоп за 10 декември 2018
Хороскопи от astro5.net

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook