DRUM.bg

Новини

Кристиян Калчев: Кмет на ГЕРБ изпълнява поръчки на ДПС

Кристиян Калчев: Кмет на ГЕРБ изпълнява поръчки на ДПС
юни 07
12:51 2015

С нас разговаря Кристиян Калчев. Той е бивш сътрудник на народния представител Александър Паунов. Работил е и като стажант-аташе в българското посолство във Виетнам. Учил е Международни политически отношения в Международната академия по дипломация в Ханой. Завършил е държавно и общинско управление в Московския университет.

– Г-н Калчев, бяхте доста нападан по време на студентската окупация на Софийски университет. Имаше 3 регистрирани заплахи за посегателство над Вас. Имаше ли развитие в тази връзка, след като приключи окупацията?

– Да, действително имаше 3 регистрирани заплахи за убийство към мен, заради позицията ми, че съм против окупацията. Стигна се до положение, в което трябва да съдя колеги от университета за тези заплахи. Впоследствие разговарях с тях и оттеглих обвиненията си.

– Защо го направихте?

– Смятам, че са действали под афект и чужди подбуди. Не съм търсил реванш или обезщетение от тях. Исках да се знае, че върху мен се оказва натиск да прекратя публичните си изяви под заплахите за убийства. Но нека не коментираме тази тема, тъй като не искам да вадя стари емоции от нафталина.

– Разбираме Ви. Вие все още оставате в центъра на събитията в някои политически проблеми. Продължавате ли да се занимавате сериозно с политика или вече сте приключил с нея?

– Вижте, аз винаги съм се интересувал от това дали мога да допринеса за добруването на българския народ. А това да имаш желанието и възможността да го направиш е политика. Така че, да, занимавам се с политика, но съм се отдръпнал от партийния живот.

– Означава ли това, че не искате да работите с партии?

– Никога не съм работил с партиите. Винаги съм работил с личности, които са партийно обвързани, ако трябва да сме политически коректни.

 

– Предполагаме, че в родния си град сте доста позната личност. В тази връзка няма как да не Ви попитаме дали имате планове за предстоящите местни избори?

– Планове имам. В моя роден град политическата ситуация е изключително сложна и тежка. Тя изисква намесата на някой с повече политически опит. Нескромно казано, малко или много имам с една идея повече опит от повечето политически субекти в общината.

– Бихте ли ни разказали за плановете си или са все още тайна?

– Мога да спомена част от тях , но това изисква да изясним обстановката, в която ще се работи.

– Мисля, че ще бъде интересно за нашите читатели да чуят позицията на един млад политик.

– Като начало трябва да споделя, че през целия си процес на трупане на опит и в работа в Народното събрание, и на дипломатическите мисии винаги съм търсил възможности за сътрудничество между моя роден град Тутракан и съответните държави, в които съм работил. Успях да направя добри контакти, които могат да доведат до материална полза за хората и разкриване на работни места. За да се случи това, обаче, се искат гаранции, че проектите няма да зависят от политическата обстановка в общината. А за момента там всичко е политизирано.

– Какво имате предвид?
– Имам предвид, че администрацията на общината се раздува само, за да бъдат назначавани на работа симпатизанти и членове на определена политическа партия. Ръководството на общината няма реален план за справянето с безработицата. Всичко става на парче, а с предимство са партийците , без значение дали имат качества на специалисти или не.

10155546_643248729057483_1754494739_n

– Ако зависеше от Вас какво бихте направили, за да се справите с този проблем ?
– Веднага ви отговарям – бих издирил всички млади специалисти, които са избягали от града и селата, за да търсят другаде препитание. Липсата на лидерски качества в настоящото общинско ръководство е пагубна за всички – и за млади, и за стари. Общината се използва само като работодател и изпълнител на поръчките на ДПС.

– Защо на ДПС? Вашият кмет е от ГЕРБ ?

– Да, той беше издигнат от ПП ГЕРБ и все още чиракува на тази партия, но това е основно с назначенията в общината. Има други решения, с които подкрепя ДПС да расте като сила в общината.

– Дайте пример?

– Последният пример, за който се сещам в момента, е отварянето на Lafka в града. Lafka е фирма на Делян Пеевски, а неговият бизнес е партиен бизнес на Движението за права и свободи.

– Не мислите ли, че Lafka може да отвори врати навсякъде. Все пак сме в условията на пазарна икономика?

– Има законови начини , по които това може да бъде преустановено. При нас те не се използваха. Дори напротив – общинска фирма построи основите на всички Лафки. Така и не стана ясно дали са си платили за строежа или е за сметка на общинския бюджет.

Искате да кажете , че кмет от ГЕРБ е съдействал да се отвори Lafka ?

– Точно това казвам. ДПС и ГЕРБ играят една скрита коалиционна игра, която хората трудно могат да разберат, но с такива примери става ясно кой диктува правилата. Никой от общинското ръководство не си дава сметка, че отваряйки Lafka , местните търговци ще започнат да губят и фалират. Това е закриване на без това малкото работни места, изтичане на капитал извън общината. Мога да ви спомена също примера, как синът на местният лидер на ДПС става шеф на митницата в Тутракан. Това е една недействаща структура, но дава изключителни правомощия. Това не става без съдействието на кмета.

– Какво смятате , че е редно да се направи, за да се спре тази шуробаджанащина ?

– Необходимо е всички родолюбиви партии, които мислят за бъдещето на страната, на децата на България, да се обединят с обща програма, която всяка една партия да изпълнява. Без значение от това кой е на власт и кой в опозиция.

– ДПС влиза ли в списъка на тези партии ?

– Категорично не! Ако изходим от историята, след Първата световна война, БЕЗ ДПС, за 15 години българското селско стопанство достига 39-то място по производителност в света и България излиза от кризата. След Втората световна война за 10 години българският народ успява да постигне това, което другите народи постигат за 100 години – той изгражда една от най-добрите образователни системи, построяват се заводи и се развива промишлеността, индустрията, селското стопанство достига до 28-мо място в света по производителност, изгражда се ВиК, дава се работа, безплатно образование, безплатно здравеопазване за целия български народ и България излиза от кризата. Сега, 25 години след края на социалистическото развитие на България, СЪС ДПС, не само , че не излизаме от кризата, а влизаме в катастрофа!

Интервюто взе Николай Стефанов

2 коментара

  1. Евгения Бойчева
    Евгения Бойчева юни 08, 12:41

    Не бях чувала до сега толкова проблеми, засегнати в една статия. Напълно съм съгласна със съществуването на тези проблеми, също и с предложените решения. Ако беше от нашата община, бих Ви предложила за кмет!

  2. Тошко
    Тошко юни 07, 15:47

    Много верни неща са казани. Браво Крис, но до кога българския народ може да търпи?

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Реклама

Хороскоп

Хороскоп за 21 ноември 2018
Хороскопи от astro5.net

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook