DRUM.bg

Новини

Корекция на гените лекува затлъстяване

Корекция на гените лекува затлъстяване
август 21
14:08 2015

Учени от Харвардския университет и Масачузетския технологичен институт (MIT) са открили, че малка промяна в ДНК води до метаболизъм, при който излишните мазнини се изгарят, пише „Фокус“. Въпреки че натрупването на излишни килограми се свързва най-вече с преяждане и липса на физическа активност, изследователите смятат, че гените играят критична роля за това дали мазнините се складират или използват като енергия.
Хора с висок индекс на телесна маса често имат версия на гена FTO, която е наречена “ген на затлъстяването”. Сега екипът от Харвард и MIT е открил, че “генът на затлъстяването” активира два други гена, които спират изгарянето на мазнини – процес наречен термогенеза. Най-важното е, че учените са доказали, че могат да изключат тези гени, използвайки нова техника за генна корекция, при която “лошият” ДНК код се отстранява и замества с правилната секвенция.
Изследователите смятат, че техниката може да предотвратява и дори да лекува затлъстяване при хората с дефектни гени и да намали ефектите от диета, включваща много мазнини. Във Великобритания 25 процента от пълнолетните хора са с наднормено тегло, което се равнява на 12 милиона души. За сравнение през 70-те години този процент е бил по-малко от три. Очаква се това съотношение да се увеличи до един от всеки трима души през 2030 и повече от половината население през 2050 година.
При новия метод в тялото се инжектира модифициран протеин, който отстранява определени части от ДНК. При тестове върху затлъстели мишки терапията е довела до редуциране на теглото и до устойчивост срещу богата на мазнини диета. Следващата стъпка пред учените е да адаптират метода за лечение на хора.

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Реклама

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook