DRUM.bg

Новини

Кой ще спре екстремистите в Русия?

Кой ще спре екстремистите в Русия?
октомври 22
14:35 2015

Мюсюлманите в Русия са разгневени от решението на Владимир Путин да окаже военна подкрепа на режима на Асад, възприеман от тях като по-голяма заплаха дори и от радикалната групировка „Ислямска държава“. В тази деликатна ситуация огромната Руска федерация може да се окаже новата мишена на ислямисткия екстремизъм.
Едва две седмици след началото на руската интервенция в сирийския конфликт в столицата Москва беше осуетен (предполагаем) опит за терористичен акт. Според официалната версия на Кремъл целта на атентаторите е била да принудят Кремъл да се изтегли от Сирия. Атмосферата в многомилионния столичен град обаче остана спокойна: заплахата от тероризъм беше сякаш толкова предвидима, че мнозина възприеха като инсценировка действията на тайните служби – ясен знак за доверието, което руснаците имат във властта, която ги управлява. Има индикации обаче, че този инцидент може да се окаже върха на айсберга.

Религиозната окраска на конфликта в Сирия

„За много мюсюлмани Башар Асад е много по-лош от „Ислямска държава“, въпреки че те също са престъпници“, коментира Али Чарански, ислямски активист, който е в близки контакти с вярващите мюсюлмани в Русия. „Путин направи голяма грешка като се намеси там. Разбира се, някои хора вярват на пропагандата по телевизията, но в момента за повечето сунити Асад е най-големия враг“, обясни Чарански.
И докато мюсюлманският свят гледа на войната в Сирия и като на религиозен сблъсък, управляващите в Русия гласно обявиха, че „в Кремъл не правим разлика между сунити и шиити“. Но такава има и тя дава допълнителна окраска на близкоизточния конфликт, който прокара ясна разделителна линия между мюсюлманските общности в Русия.
Тук на помощ идва и чеченският лидер Рамзан Кадиров, който увери, руските въздушни удари нямат нищо общо с вътрешните мюсюлмански конфликти. Такова мнение изрази и председателят на руския Съвет на мюфтиите Равил Гайнетдин, който призова изрично намесата на Москва в Сирия да не бъде утежнявана допълнително с религиозни възгледи.

Официалният съюз между Путин и мюфтиите

Държавната власт в Русия е признала 81 от общо 82 мюфтии в страната. Но хармонията е само на повърхността. Едва двама от религиозните водачи на мюсюлманската общност са издали фетва срещу „Ислямска държава“, а експерти от тяхното обкръжение призовават открито за сближаване с ислямистките групировки в Сирия. Негативното мнение на руските мюсюлмани по отношение на Асад ги дистанцира от правителствената линия на Москва.
И все пак руските власти се стремят да постигнат умерени отношения с мюсюлманите, и дори се опитаха да укрепят позициите им в обществото. Съвсем наскоро в Москва беше открита най-голямата джамия в страната, с 80-метрови минарета и капацитет за 10 хиляди богомолци. Но тази витрина на религиозната толерантност и многообразие показва само част от реалността.
Наистина, последната терористична атака в Русия с ислямистки фон беше преди три години, но сблъсъците между силите на реда и екстремисти от републики като Дагестан попълват ежегодно статистиката с десетки загинали служители на Москва.

Радикализация чрез контакти с „Ислямска държава“

„Може и да звучи абсурдно, но възходът на „Ислямска държава“ внесе малко спокойствие у дома“, заяви изследователят на исляма Раис Сюлейманов. Обяснението – „защото много екстремисти напуснаха страната“. Част от тях – според Сюлейманов около три хиляди – все още се намират някъде в обширната руска територия. Около 100-150 фундаменталисти не биха се поколебали да използват оръжие, твърди религиозният учен. „Колкото по-дълго Русия остане в Сирия, толкова по-вероятна е радикализацията в тези среди, и толкова по-вероятно е извършването на терористичен атентат“, предупреди Сюлейманов.
Ключова в ситуацията е подкрепата, която Москва ще демонстрира по отношение на мюсюлманското си малцинство. „Ако няма авторитет за вярващите, то никой няма да бъде в състояние да спре екстремистите в собствените си редици“, алармира Чарански.

Агенция „Фокус“

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Реклама

Хороскоп

Хороскоп за 10 декември 2018
Хороскопи от astro5.net

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook