DRUM.bg

Новини

Жечка Сланинкова – живият огън на Странджа

Жечка Сланинкова – живият огън на Странджа
юни 29
23:26 2016

Една песен ще се носи винаги , докато има свят, докато има България и това е българската народна песен, дошла от дервни времена до нас-да напомня за събития и случки, за подвизи, възходи и падения на един стар народ, героичен и славен.На такъв народ е наследник и една от най-достолепните певици в Странджа-Жечка Сланинкова. Наричам я „Живия огън на Странджа”, защото тя го държи негасим със срещите с хората, с публиката и в цяла Странджа, и България.

С нищо несравним е гласът й – мек като хляба, и силен на странджанско биле.Глас с ясна дикция, изразително изпълнение, затрогващ и завладяващ, така че не можеш да слушаш само една песен-след първата искаш още и още, защото този глас те кара да се чувстваш Българин, повдига самочувствието ти и те носи над Странджанските възвишения.Ето така започва всичко в малкото странджанско село, с внушителното име на един върл закрилник на Българите и Българщината.

 

Жечка Сланинкова е родена на 3 март 1962 г. в с. Индже войвода, Бургаско. На петгодишна възраст запява песните на Странджа планина. През 1976 г. на Националния събор на народното творчество в Копривщица получава първия си златен медал, а е само на 13 години. Средно образование завършва в музикалното училище в Котел, където доразвива таланта си, а в следващите три години преподава в музикалното училище в Широка Лъка. В този период от живота си Жечка Сланинкова осъществява записи с Оркестъра за народна музика на Българското национална радио, а по-късно и с музиканти от като Теодосий Спасов, Недялко  Недялков, Пейо Пеев, пее с Янка Рупкина,Галина Дурмушлийска, Данислав Кехайов, Красимир Станев, и др. До момента има десет издадени албума със странджански народни песни.

 

Кое е различното и уникалното у Жечка Сланинкова? Това, че тя пее изключително и само песни от родния си край, песни нейни лични, така както може би , ще ги изпее само тя, и никой няма да я повтори-не защото не може, а защото то ако бъде повторена- песента няма да е същата, защото песните на Жечка Сланинкова са изваяни за нейния глас, те носят онзи типичен нейн стил, който никога не можеш да сбъркаш, никога и с никой друг, така както не можеш да сбъркаш Янка Рупкина, Верка Сидерова, Динка Русева, Комня Стоянова и пр., все майстор на песента-чийто достоен заместник е Жечка Сланинкова.

Чудя се и на онези дето се мъчат да я имитират.Разбирам , че го правят от обич и преклонение-но няма смисъл, Жечка е от онези изпълнители-дето не се повтарят, те нямат мярка и цена-щото просто са уникални, такива каквито са песните- произлязли от глъбините на народната душа, минали по древни и неравни пътища, песни стари като Кладенци, точно те са утолявали духовната жажда на народа ни по време на робството, на мъките и страданията-песните и манастирите- това е било спасението и начина да съхраним идентичността си.

Жечка Сланинкова се появи в едно време, когато някой си мислеха, че големите дарования вече свършиха- сякаш да опровергае това и да докаже, колко силен е българският ген.Появи се за да изпее песните си неповторимо, с онази красота на гласа си, която се вижда в танца на Нестинарката, в Овчаровата жалба, в майчината мъка и молба, в буйната и нестихваща любов мжду двама млади.

Песни, като тежки жълтици-дето нито се купуват, нито се продават – орисани вечно да греят върху снагата на България.

Песни легенди-които стоплят и радват душата-този пределно ясен звук, релефен, изсечен като с длето , който може да се преобразява безкрайно. Това изкуство на Жечка Сланинкова е изкуство  на смелите линии и широкия замах стремящо се ,  с цялото си същество към светлината и простора, към ведрия полъх на вечно зелената природа, към необятните висини, където няма граници за смелия и дързък полет на човека.

автор: Добрин Добрев

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Реклама

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook