DRUM.bg

Новини

Хорове от седем страни пристигат в „Камчия“

Хорове от седем страни пристигат в „Камчия“
юли 13
21:22 2018

Хорови колективи от седем страни пристигат от 15 до 30 юли в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“за ХІІ издание на творческата среща и фестивал „Заедно в ХХІ век“. За втора поредна година в рамките на събитието ще се проведе и международен конкурс, който носи името на великия български артист и музикант Бисер Киров. С изпълнение на негови песни ще се представят певци на различна възраст от различни държави. Организатори на престижните международни събития, които обединяват творци от България, Русия, Молдова, Грузия, Полша, Словакия и Румъния, са Фондация „Устойчиво развитие за България“ и СОК „Камчия“.

Художествени ръководители на Фестивала «Заедно в 21 век» са Наталия Барабанщикова от Молдова и Кахабер Онашвили от Грузия.Барабанщикова е ръководител и диригент на Молдовското хорово студио „Рапсодия“, член на Международната асоциация на писателите и публицистите, координатор на Славянската културна академия в Молдова, композитор и поет. Кахабер Онашвили е световноизвестен грузински диригент и художествен ръководител на прочутия хор „Мдзлевари“, известен по света с уникалното си осемгласно пеене. И двамата ще водят майсторски класове за участниците в творческата среща.

С огромен интерес се очакват изпълненията на първата българска мъжка вокална формация за старинна полифонична музика „Светоглас“, с които ще бъде открита фестивалната програма и Вечерта на България – на 16 юли, в Атриума на хотел „Лонгоз“ в комплекса. Гостите на „Камчия“ ще имат възможност да се насладят на многогласните изпълнения на три полски хорови колектива, най-големият от които – 51-членния „Резонанс“, а също и хоровете „Надежда“ и „Накло“. От Руския град Владимир пристигат „Пеещите сърца“ на ветераните, а от Рязан – творческият колектив „Възраждане“. Словакия ще представи групата на Татяна Сважкова.

Второто издание на Международен конкурс „Бисер Киров“ ще се проведе на 17 юли 2018 г. в Атриума на хотел „Лонгоз“. Миналата година призът с името на великия български певец замина за Молдова. «Целта на конкурса е да популяризира името, творчеството и делото на Бисер Киров – велик изпълнител, музикант и миротворец и по тази прчина съвсем естествено се вписва в рамките на фестивала „Заедно в 21 век“. Надяваме се, че конкурсът ще предизвика много млади хора да изучават творческите постижения и дейността на Бисер Киров», каза творческият директор на «Заедно в 21 век» Наталия Барабанщикова по време на първото издание на фестивала.

 На 20 юли – Денят на Полша във фестивалната програма, хоровите колективи ще посетят Парк-музей „Владислав Варненчик“, а на 22 юли те ще пеят в Катедралния храм „Св. Успение Богородично“ във Варна, след неделната литургия.

По време на гостуването си в „Камчия“ изпълнителите ще станат посланици на инициативите на децата от ЧСУ „Юрий Гагарин“ –  „Белите гълъби на мирното детство“ и „Добротворци“.

В събитието ще се включат и победителите в Националния конкурс „Зелена планета“ и финалистите в Межународния ученически конкурс „Заедно в 21 век“, които участват в едноименната лагерна смяна в „Камчия“, като награда за отличното им представяне.

Дългосрочният проект «Заедно в 21 век» на Фондация «Устойчиво развитие за България» с председател Станка Шопова, е творческа площадка, на която хора на изкуството и културата обменят идеи и опит, творят и създават красота, за която няма граници. Проектът се реализира с различните форми и средства, характерни за славянската духовност – литература, музика, танц, изобразително изкуство, образование, научни изследвания, инициативност за реализиране на новите идеи в духовния живот. Той обхваща хора във всички възрасти – деца и възрастни, които искат да постигнат духовно общуване.

Автор: Оля Ал-Ахмед

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Реклама

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook