DRUM.bg

Новини

Филмът „Мотиви“ на Джоузеф Ал-Ахмад с голяма награда в Лос Анджелис

Филмът „Мотиви“ на Джоузеф Ал-Ахмад с голяма награда в Лос Анджелис
януари 03
16:05 2019

София, 3 януари /Оля Ал-Ахмед, БТА/

Игралният късометражен филм „Мотиви“ на младия български режисьор Джоузеф Ал-Ахмад взе голямата награда за „Най-добър късометражен филм“ на кинофестивала в Лос Анджелис (Los Angeles Film Awards), както и приза „Почетен режисьор“. Наградите бяха огласени на 2 януари, научи БТА от ръководството на фестивала. Миналият месец лентата взе и три номинации и награда за „Най-добра филмова музика“ на филмовия фестивал „Призма“ в Рим.
Джоузеф Ал-Ахмад
Криминална драма „Мотиви“ на младия режисьор Джоузеф Ал-Ахмад е продукция на най-стария филмов университет в света – ВГИК в Москва, където авторът на филма се обучава като редовен студент в 4-и курс.
В главната роля на филма е звездата на руското кино Михаил Богдасаров. Сценарист е Роман Бобильов, cъсценаристи са Джоузеф Ал-Ахмад и Виолета Георгиева, също от България. Музиката на филма, която спечели голямата награда на фестивала в Рим, е дело на композиторите Николай Бабухин и Даниел Цовин (руснак от български произход).
Семейна сага, попечителство, стари сметки в бизнеса и един куп възли за развързване поднася на зрителя късометражната криминална драма „Мотиви“, която се очаква да се появи и на българските фестивални екрани. Действието се развива в Москва. Виден руски бизнесмен е бил посетен в дома си от свой колега, а малко след това е намерен застрелян в колата си в подземен гараж. Заплетеният сценарий вкарва зрителя в лабиринта на търсене на извършителя и най-вече на мотивите, подбудили го да извърши това престъпление.
Лентата получи отзвук в Съединените Американски Щати. „Изключително добре направен филм във всички аспекти на киноизкуството“, пише в своята публична рецензия Рой Зафрани, председател на журито на Los Angeles Film Awards, САЩ.
Джоузеф Ал-Ахмад
„Режисьорът Джоузеф Ал-Ахмад умело променя енергията във всяка една сцена, перфектно контролирайки цялостното настроение в течение на филма. Резултатът е една вълнуваща история, пълна с неочаквани обрати и непредотвратими конфликти. Зрителят се опитва да разгадае мотивите на всички персонажи, и какви са причините зад действията им“, отбелязва Рой Зафрани.
За БТА режисьорът Джоузеф Ал-Ахмад заяви, че е удовлетворен от резултата. „Благодарен съм на моя университет ВГИК за подкрепата, която ми бе предоставена. Работих с изключителни млади актьори, които тепърва ще покажат на световното кино на какво са способни. За мен бе чест главната роля във филма да изиграе Михаил Богдасаров“, отбеляза той.
Джоузеф Ал-Ахмад
„Най-вече съм благодарен на моя снимачен екип, който работеше усърдно, доказвайки, че истинската любов и себеотдаване в една идея може да предизвика високо ниво на ентусиазъм и резултатност. Снимачният колектив бие рекорди по своята интернационалност. Във филма работиха руснаци, американци, украинци, българи, евреи, испанци и други националности, което е доказателство, че за изкуството няма граници“, каза младият творец. Той изрази надежда филмът да бъде показан и на различни фестивали в България.
Джоузеф Ал-Ахмад е роден в София. Завършил е Националната гимназията за приложни изкуства „Св. Лука“ в столицата, след което е приет в Университета за филмово изкуство в Москва – ВГИК, който тази година навършва 100 години. Има седем самостоятелни изложби като художник, а като режисьор – три късометражни документални филма. „Мотиви“ е първата игрална лента на автора.
Източник: БТА

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Реклама

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook