DRUM.bg

Новини

ЕК ще обмисли мерките за подпомагане заради руското ембарго

ЕК ще обмисли мерките за подпомагане заради руското ембарго
юли 10
20:05 2015

Европейската комисия ще обмисли разширяване на мерките за подпомагане на страните от Европейския съюз заради руското ембарго. Това стана ясно след срещата на министър-председателя Бойко Борисов, еврокомисаря по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган и министърa на земеделието и храните Десислава Танева. Премиерът обясни, че се надява на помощ и разбиране от Европейската комисия за загубите, които търпим от контрасанкциите от наложеното ембарго от страна на Русия за млечните продукти, плодовете и зеленчуците. Борисов заяви, че се надява на подпомагане за този сектор, за да не фалират български производители. Министър-председателят каза още, че ще предложи това, което са си говорили и на ЕНП и на Съвета. Бойко Борисов изрази надежда, че след като за Гърция се събират всеки ден, да намерят време, за да разгледат и нашия проблем, съобщава „Фокус“.
Европейският комисар Фил Хоган уточни, че по време на срещата му с министър-председателя, а и с парламентарната комисия по земеделие по-рано, са обсъдени всички проблеми на българското селско стопанство. Хогън заяви, че трябва да се предприемат мерки за това България да не страда от руското ембарго, най-вече млечният ни сектор.
Еврокомисарят каза още, че е готов да задели повече пари за намиране на нови пазари за български млечни продукти. Хоган уточни, че ще говори за това у нас да дойдат европейски експерти, които да помогнат за разработването на пазарите и мерките за насърчаване на износа.
Той отбеляза, че руският президент Владимир Путин възнамерява да увеличи ембаргото за земеделска продукция от страните в ЕС, като за това ще се обмислят допълнителни начини за разширяване на мерките за подпомагане на страните от съюза.
Министърът на земеделието и храните Десислава Танева заяви, че по старата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) към момента изпълнението е над 76%. Тя уточни, че няма да има удължаване на ПРСР 2007-2013г. с 6 месеца. За всички бенефициенти, които в момента са в процедура на изпълнение на техните проекти Десислава Танева припомни, че срокът за изпълнение е 15 септември, а разплащането е до 15 октомври. Във връзка със средствата, за които има риск Танева допълни: „Средствата, които са под риск са в следствие на възможността за изпълнение на проектите от общините. Към момента няма да обявя конкретна цифра докато не приключи проверката. Това зависи от възможността на общините да изпълнят проектите си”.
Тя заяви, че част от проектите, които са най-тежки и под риск са тези на общините.
Министърът уточни, че продължава да тече помирителната процедура по отношение на ВЕИ сектора, получил финансиране от Брюксел, а после и помощ от държавата чрез изкупуване на тока на преференциални цени. Тя заяви, че Министерството на земеделието и храните е готово с предложение към Министерство на енергетиката за това как да се процедира.

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Реклама

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook