DRUM.bg

Новини

€ 3.7 милиарда за реализиране на потенциала на биоиндустрията в Европа

€ 3.7 милиарда за реализиране на потенциала на биоиндустрията в Европа
юли 11
11:28 2014

на 9.07.2014 г. в Брюксел  Европейският съюз и Консорциумът на биоиндустрията (BIC) отбелязаха официалния старт на Съвместното предприятие биотехнологични производства и обявяването на първата покана за представяне на проектни предложения.

Съвместното предприятие биотехнологични производста е ново публично-частно партньорство, целящо прекъсване на зависимостта на Европа от изкопаемите горива чрез увеличаване на инвестициите в разработването на устойчива база на този бранш от икономиката на Европа. Иновативни технологии и модерни био-рафинерии са в основата на тази инициатива, която е насочена към внедряване на съществуващи и създаване на нови пазари на продукти на биологична основа.

В периода 2024-2020 година общо € 3,7 милиарда ще бъдат инвестирани в тези дейности. Приносът на ЕС (Програма Horizon 2020) се очаква да бъде  975 милиона евро, а Консорциумът на биоиндустрията (BIC) ще участва с 2,730 милиарда евро (от които 1,755 милиарда ще бъдат насочени към допълнителни дейности, като например разработване и реализация на основополагащи проекти).

Обявената покана Horizon2020/BBI-PPP-2014-1 е в рамките на работния план за 2014 година на публично-частното партньорство  биотехнологични производста и е отворена за участие на големи компании, малки и средни предприятия, университети, изследователски организации и др.

Планираният бюджет  е 50 милиона евро, а крайният срок за представяне на проектни предложения е  15 октомври 2014 година.

Известие за поканата е публикувано в Официалния вестник на ЕС от 9 юли 2014г.

Допълнителна информация – на страницата на Европейската комисия

http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/calls/h2020-bbi-ppp-2014-1

 

Малко предистория

В предложената програма Horizon 2020 г. на Европейската комисия  и Плана за действие и стратегията за устойчива биоикономика в Европа се говори за използването на публично-частни партньорства (ПЧП) под формата на съвместни технологични инициативи (СТИ)

На 10 юли 2013 г. Европейската комисия представи Пакет за иновации и инвестиции, съдържащ пет СТИ, една от които е за биотехнологии.

ПЧП е инструмент за подкрепа на научни изследвания и иновации в индустрията, за преодоляване на тудностите от научните изследвания до излизането на пазара.

Представителите на промишлеността са организирани в Консорциум на биоиндустрията, който в момента обединява повече от 60 големи и малки фирми, групи и организации от Европа. Всички те са се ангажирали в рамките на публично-частното партньорство да инвестират в съвместни научни изследвания, развитие и демонстрации на биотехнологии.

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Реклама

Хороскоп

Хороскоп за 20 ноември 2018
Хороскопи от astro5.net

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook