DRUM.bg

Новини

€ 3.7 милиарда за реализиране на потенциала на биоиндустрията в Европа

€ 3.7 милиарда за реализиране на потенциала на биоиндустрията в Европа
юли 11
11:28 2014

на 9.07.2014 г. в Брюксел  Европейският съюз и Консорциумът на биоиндустрията (BIC) отбелязаха официалния старт на Съвместното предприятие биотехнологични производства и обявяването на първата покана за представяне на проектни предложения.

Съвместното предприятие биотехнологични производста е ново публично-частно партньорство, целящо прекъсване на зависимостта на Европа от изкопаемите горива чрез увеличаване на инвестициите в разработването на устойчива база на този бранш от икономиката на Европа. Иновативни технологии и модерни био-рафинерии са в основата на тази инициатива, която е насочена към внедряване на съществуващи и създаване на нови пазари на продукти на биологична основа.

В периода 2024-2020 година общо € 3,7 милиарда ще бъдат инвестирани в тези дейности. Приносът на ЕС (Програма Horizon 2020) се очаква да бъде  975 милиона евро, а Консорциумът на биоиндустрията (BIC) ще участва с 2,730 милиарда евро (от които 1,755 милиарда ще бъдат насочени към допълнителни дейности, като например разработване и реализация на основополагащи проекти).

Обявената покана Horizon2020/BBI-PPP-2014-1 е в рамките на работния план за 2014 година на публично-частното партньорство  биотехнологични производста и е отворена за участие на големи компании, малки и средни предприятия, университети, изследователски организации и др.

Планираният бюджет  е 50 милиона евро, а крайният срок за представяне на проектни предложения е  15 октомври 2014 година.

Известие за поканата е публикувано в Официалния вестник на ЕС от 9 юли 2014г.

Допълнителна информация – на страницата на Европейската комисия

http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/calls/h2020-bbi-ppp-2014-1

 

Малко предистория

В предложената програма Horizon 2020 г. на Европейската комисия  и Плана за действие и стратегията за устойчива биоикономика в Европа се говори за използването на публично-частни партньорства (ПЧП) под формата на съвместни технологични инициативи (СТИ)

На 10 юли 2013 г. Европейската комисия представи Пакет за иновации и инвестиции, съдържащ пет СТИ, една от които е за биотехнологии.

ПЧП е инструмент за подкрепа на научни изследвания и иновации в индустрията, за преодоляване на тудностите от научните изследвания до излизането на пазара.

Представителите на промишлеността са организирани в Консорциум на биоиндустрията, който в момента обединява повече от 60 големи и малки фирми, групи и организации от Европа. Всички те са се ангажирали в рамките на публично-частното партньорство да инвестират в съвместни научни изследвания, развитие и демонстрации на биотехнологии.

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Реклама

Хороскоп

Хороскоп за 19 август 2018
Хороскопи от astro5.net

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook