DRUM.bg

Новини

Днес отбелязваме лятното слънцестоене

Днес отбелязваме лятното слънцестоене
юни 21
12:03 2015

Днес отбелязваме лятното слънцестоене, което в северното полукълбо бележи настъпването на астрономическото лято. Тази година лятото ще настъпи точно в 19:38 часа на 21 юни. На 22 юни Слънцето се движи над тропика на Рака.

Изменението в продължителността на деня и нощта е заради наклона на земната ос. Така определени зони от Земята се оказват по-близо или по-далеч от Слънцето. Това отклонение е много малко, но именно то определя сезоните. Те са различни в Северното и в Южното полукълбо на планетата.

На този ден се отбелязва началото на лятото и от утре денят започва да намалява. Слънцето е древен символ и датира още от самото начало на човешката цивилизация. Обожествявано е от всички култури по света и е включвано в най-различни ритуали. Традиционно в древното тракийско селище край Старосел, днес ще бъдат извършени редица ритуали и молитви за здраве. Еньовден също се свързва с лятното слънцестоене. Билките, които се берат на този ден, са събрали в себе си най-силната енергия, която е способна да лекува всякакви болести.

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Реклама

Хороскоп

Хороскоп за 23 юли 2018
Хороскопи от astro5.net

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook