DRUM.bg

Новини

Българи разработиха таблет за незрящи хора

Българи разработиха таблет за незрящи хора
юли 07
22:31 2015

Bitlab е таблет, подходящ за незрящи хора, работещ посредством имитация на Брайловата азбука. Интересен факт е, че той е изобретен от български учени.

Кристина Цветанова от катедрата по Индустриално инженерство в Софийски университет поставя началото през 2012 година, когато студент с проблеми със зрението иска помощ от нея, за да се запише да учи. Трогната от случката, когато се прибира у дома, тя започва да търси в интернет повече информация за техническите средства, подходящи за слепи хора. С разочарование установява, че те струват хиляди евро и преводът е съвсем буквален и лош. Слави и Станислав, студенти в същия университет, помагат на Кристина да намери достъпна алтернатива и така се появява Bitlab. Повърхността на таблета е осеяна с малки балончета, който се появяват и изчезват, пресъздавайки Брайловата азбука. Той вече е изпробван в лаборатория и чака патент.

Изобретението е един от проектите, които френският вестник Le Monde избра за финалисти на изложението Hello Tomorrow Challenge, което се проведе на 25 и 26 юни в столицата Париж. Тримата българи получиха и редица международни отличия, с което прославиха страната ни за пореден път.

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Реклама

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook