DRUM.bg

Новини

Бракът е по-полезен за мъжете, отколкото за жените

Бракът е по-полезен за мъжете, отколкото за жените
юни 13
21:14 2015

Отдавна се смята, че двойките, които живеят в условията на брачен благодат е по-вероятно да имат по-дълъг живот и по-малко емоционални проблеми, пише „Фокус“. Ново проучване предполага обаче, че жените имат малко полза от сватбения обет. Изследването на Лондонския университетски колеж, Лондонското училище по икономика и Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина е установило, че неомъжените жени не страдат от негативните здравословни ефекти, така както е при неженените мъже.
При жените на средна възраст, които никога не са сключвали брак вероятността да се развие метаболитен синдром – комбинация от диабет, високо кръвно налягане и затлъстяване, е същата като при омъжените жени. Проучването установява малко по-високи нива на биомаркера, който показва увеличен риск от дихателни проблеми, но въпреки това те са значително по-ниски от нивата при неженените мъже. Същото се отнася и за биомаркера за сърдечни проблеми, който е по-висок с 14 процента при мъжете, докато при жените отбелязва едва забележима разлика. “Животът без брак или партньорство е по-малко вреден за жените, отколкото за мъжете”, казва д-р Джордж Плубидис. “Оказва се, че бракът носи повече ползи за мъжете”.
Изследването е открило още, че разводът не оказва негативен ефект върху здравето както на мъжете, така и на жените, ако намерят нов партньор. При жените, които се развеждат в периода от средата до края на 20-те си години вероятността за метаболитен синдром е по-малка с 31 процента в сравнение с жените, които останат омъжени.
Екипът е анализирал информация за над 10 хиляди души, родени в Англия, Шотландия и Уелс през една и съща седмица на пролетта на 1958 година. Изследването е първото, което изучава връзката между семейния статус и здравето в средната възраст сред голяма извадка от населението, преминала през медицински прегледи.
Хари Бенсън от Меридж Фаундейшън отбелязва все пак, че в брака има нещо повече от здравословни ползи. “Смисълът на брака е да потвърди обещанието, което двойките поемат за собствената си стабилност и за ползата за децата”, казва той. Според мащабно проучване от 2011 година бракът намалява риска от преждевременна смърт с до 15 процента. Изследване от предходната година на Световната здравна организация пък установява, че семейният живот може да намали риска от състояния на безпокойство и депресия.

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Реклама

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook