DRUM.bg

Новини

Швейцария, Великобритания и Швеция оглавиха тазгодишната класация по иновативност

Швейцария, Великобритания и Швеция оглавиха тазгодишната класация по иновативност
юли 18
19:40 2014

Швейцария, Обединеното кралство и Швеция са на първите места в тазгодишното подреждане по иновативност на световните икономики Global Innovation Index /GII/ 2014, а африканските държави от Суб-сахара отбелязват чувствително  подобрение в представянето си. България е на 44 място.

Топ 10 на световните икономики по иновативност изглажда така:

  1. Швейцария
  2. Великобритания
  3. Швеция
  4. Финландия
  5. Нидерландия
  6. САЩ
  7. Сингапур
  8. Дания
  9. Люксембург
  10. Хонг Конг /Китай/

темата на анализа в индекса GII 2014 г. е „Човешкият фактор в иновациите“ – проучване на ролята на човешкия капитал в процеса на иновации. Акцент от доклада е как човешкият фактор в процеса на иновациите може отчасти да обясни  кои държави-шампиони по иновации остават по първите места и защо някои от големите развиващи се икономики имат разминавания в представянето им.

По отношение на образованието като фактор за формиране на човешкия капитал,  в групата на  държавите с високи доходи на първите места в класацията са  Република Корея, Финландия и Обединеното кралство. Китай, Аржентина и Унгария са на първите места в групата на държавите със средни доходи. Всички тези страни са направили видими усилия за поддържане или подобряване на качеството на техните човешки ресурси чрез образование и учене през целия живот.
Индексът GII 2014  е изчислен като средна стойност от два под-индекса. Първият от тях измерва елементи на националната икономика, които включват “Входящи” иновативни дейности, групирани в пет стълба: (1) Институции, (2) Човешки капитал и научни изследвания, (3) инфраструктура, (4) Усъвършенстване на пазара и (5) Модернизиране на бизнеса. “Изходящите” иновативни дейности отразяват действителни доказателства за резултатите от иновациите, разделени в два стълба: знания и технологии и Творчески резултати.
GII 2014 отразява изследването на 141 икономики по целия свят, като се използват 81показатели, за да се оценят както техните възможности за иновации, така и  измерими резултати от прилагането им.

От 2007 година такива доклади се публикуват ежегодно от Университета Cornell, и Световната организация за интелектуална собственост WIPO  /специализирана агенция на ООН/.

В последно време Глобалният индекс на иновациите е водещ инструмент за сравнителен анализ за бизнес ръководители, политици и други лица, търсещи поглед върху състоянието на иновациите в целия свят.

 

Тагове:
Сподели

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Реклама

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook