DRUM.bg

Новини

Учени разработват синтетично мляко

Учени разработват синтетично мляко
юли 09
20:30 2014

Учени разработват синтетична напитка, която ще съперничи на млякото, но няма да включва холестерол, съобщи в. „Дейли мейл“. Целта е по този начин да бъде намалена зависимостта от индустриалното животновъдство.

Според биоинженерите от фирмата „Мууфир“ след 100 години това ще е основният начин за добив на мляко. Те ще направят демонстрация на метода си в университетския колеж на Корк в Ирландия.

Райън Пандя, Перумал Ганди и Иша Датар се надяват до края на годината да са произвели първата партида изкуствено мляко. Методът им предвижда ключовите компоненти на млякото да се получават от дрожди.

Според резултатите от изследването им съставът на млякото е забележително прост. Основните съставки, отговорни за вкуса и функциите му, са само шест протеина и осем мазнини. То съдържа и лактоза, но според учените тя не е съществена. Ако бъде изключена, млякото им ще е подходящо за 75-те процента от населението на планетата ни, които имат непоносимост към млечната захар.

Екипът се надява до три години изкуственото мляко да бъде пуснато в продажба, а след това да разработят комплекти с основните съставки, с които всеки желаещ да може да си го забърква вкъщи.

източник: БТА

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Реклама

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook