DRUM.bg

Новини

Според учени от Оксфорд само 8,2% от човешката ДНК е „отговорна” за наследствеността

Според учени от Оксфорд само 8,2% от човешката ДНК е „отговорна” за наследствеността
август 08
17:15 2014

[xyz-ihs snippet=“Adsense“]

През 2012 година при реализацията на проект ENCODE (Encyclopedia of DNA Elements/ Енциклопедия на елементите на ДНК) учени съобщиха, че около 80% от нашия геном има някаква биохимична функция.
По мнение на изследователи от Оксфордския университет във Великобритания всъщност само 8,2% от човешката ДНК е “отговорна” за предаване на важна наследствена информация. Останалата част от гените няма практическа полза и е просто баласт.
Учените достигнали до тези резултати, сравнявайки човешка ДНК с показатели на други бозайници. така констатирали, че въпреки еволюцията, огромно количество информация е останала без изменение почти 100 милиона години.
Не всички от тези 8,2% функционална ДНК са еднакво важни. Всъщност само малко над 1 процент отговаря за протеините, които извършват  почти всички биологични процеси в организма.  Другите 7% се смята, че участват във включване и изключване на гени, които кодират протеини – по различно време, в зависимост от различни фактори и в различни части на тялото.
Неизползваната ДНК е резултат на еволюционни остатъци, които вече не работят, но и не вредят.
Цифрите от двете изследвания са видимо доста различни. Причината донякъде е в различното дефиниране какво е „функционална ДНК”.

Но това не е просто академичен спор за изясняване на значението на думата „функция“. От медицинска гледна точка, при разглеждане на геномите на пациенти, ако голяма част от човешката ДНК е функционална, ще трябва да се обърне внимание на всяка открита мутация. Когато само 8% са функционални, трябва да се работи  само върху 8% от мутациите, които са важни. това е от съществено значение за тълкуване на ролята на човешкия генетичен вариант в болестта.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/globaloi/public_html/wp-content/themes/legatus-theme/includes/single/post-tags.php on line 5
Сподели

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Реклама

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook