DRUM.bg

Новини

Турция избира президент днес

Турция избира президент днес
август 10
13:24 2014

[xyz-ihs snippet=“Adsense“]

Турция избира президент днес. Ердоган със сериозна преднина пред опонентите си.

Днес в Турция се провеждат избори за президент, които са и първите преки за страната. Повече от 165 000 избирателни секции отвориха врати в 08.00 ч. и ще работят до 17.00 ч. Близо 53 млн. са имащите право на глас.

Един срещу друг се изправят Реджеп Ердоган, Екмеледин Ихсаноглу и Селахатин Демирташ. Преднината на Ердоган е голяма и без съмнение той ще спечели президентския пост, въпреки многото скандални изявления, които направи непосредствено преди изборите.  Седмица по-рано той забрани на жените да се смеят на публични места, а само преди няколко дни контрира турска журналистка „да си знае мястото“. Последователите му се обръщат към него с прозвището „Султана“, което ясно показва намеренията му да бъде президент, упражняващ реална власт. В историята на Турция държавният глава се избира от парламента. За първи път тази година гласоподавателите ще имат възжмоност да посочат своя фаворит за поста.

„Това е нечестна, непропорционална кампания, но въпреки всичко ние вярваме в здравия разум на нацията ни“, заяви Екмеледин Ихсаноглу, пускайки гласа си в избирателната урна. Той е кандидат от опозиционните Народно-републиканска партия и Партия на националното действие. Ихсаноглу получи подкрепата и на още три от партиите в страната – Демократическа лява партия, Независима партия на Турция и Демократическата партия. Според социолозите той ще събере близо 35% от вота, а кандидатът на Прокюрдската народно-демократическа партия Демирташ – около 9%.

Джемил Чичек, председател на турския парламент заяви, че всички граждани и политически партии трябва единодушно да признаят президента, който ще бъде избран днес, без спорове и излишни дискусии. „Нека уважваме демократичните ценности и от утре да се обръщаме към новия си държавен глава с „господин президент““, допълни Чичек.

Критиците на Ердоган се притесняват, че с такава власт, каквато би получил той, може да тласне Турция към еднолична власт. Много от противниците на настоящия премиер са готови да протестират срещу евентуалното му избиране за държавен глава.

0 Коментара

Все още няма коментари!

Няма коментари в момента, искате ли да добавите един?

Напиши коментар

Напиши коментар

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Реклама

Хороскоп

Хороскоп за 21 октомври 2018
Хороскопи от astro5.net

Последвайте ни в Google+

Харесайте ни във Facebook